De varkenshaas is een stukje sappig vlees van het varken die qua vorm wel wat wegheeft van een haas, wat meteen de naam verklaart. Deze malse spier bevindt zich op de rug en is populair omwille van zijn sappige textuur en uitgesproken smaak. Het is dan ook een geliefd gerecht op menukaarten van vele restaurants, maar ook thuis kan je een stukje varkenshaas bereiden.
Hier vind je alvast enkele tips over de varkenshaas, alsook een varkenshaas recept. Klaar om heerlijk te smullen?
Wat is de varkenshaas?
Deze malse spier bevindt zich op de rug, naast het varkensribstuk. De dikke kant van het schuin toelopend stuk vlees, ook wel de kop genoemd, is het goedkoopste stukje vlees dat vaak gebruikt wordt voor satés. Het middelste gedeelte heeft de typische pure smaak van varkensvlees, en is vooral rosé heel lekker. Fijn is ook dat dit stukje varken een lage caloriewaarde heeft (slechts 119kcal per 100 gram), maar tegelijk barstensvol gezonde eiwitten zit (22,8 gram per 100 gram).
Hoe kan ik mijn varkenshaas bakken?
Een varkenshaas bakken is redelijk eenvoudig. Warm een grote koekenpan op met een klontje boter. Bak de varkenshaas even goed en kort aan, zodat het vlees is dichtgeschroeid. Vermijd te lang bakken, want je wil niet dat het vlees taai wordt. Plaats de varkenshaas nadien in een voorverwarmde oven (180° C). Afhankelijk van de dikte en de grootte van het vlees, zal het ongeveer 10 tot 15 minuten nodig hebben om mooi rosé gebakken te zijn. Laat dit stukje varken nadien nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie, zodat het vlees lekker mals en makkelijk aan te snijden is.
Wat eet en drink ik bij een varkenshaas?
Een varkenshaas recept vraagt om enkele eenvoudige bijgerechten, zodat de varkenshaas mooi tot zijn recht komt. Champignons in roomsaus of met zongedroogde tomaten doen het steeds goed met dit stukje vlees, maar ook een witloofsalade is heerlijk bij deze klassieker. Appeltjes uit de oven geven je varkenshaas zijn dan weer ideaal als zoet en sappig bijgerecht. Kies voor een donker bier, zoals de Corsendonk Bruin, of wijn met een volle smaak, zoals Cabernet Sauvignon, om te serveren bij je mals stukje varkenshaas.
varkenshaas bakken met Solo Open Kitchen
Wil je aan de slag? Bekijk dan onze varkenshaas recepten en laat je inspireren!
Makkelijke recepten waar iedereen van houdt
Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!
- 0Vegetarisch
- 12Niet-vegetarisch
- 8Korte bereidingstijd
- 4Gemiddelde bereidingstijd
- 0Lange bereidingstijd
- 0Lage moeilijkheid
- 2Gemiddelde moeilijkheid
- 0Hoge moeilijkheid
- 12Hoofdgerecht
- 0Voorgerecht
- 0Nagerecht
- 0Bijgerecht
- 0Aperitiefhapje
- 1Aardappel
- 0Pasta
- 0Rijst
- 0Salade
- 0Brood en sandwiches
- 0Patisserie
- 0IJs en fruit
- 0Drank
- 0Soep
- 0Wild
- 11Vlees
- 0Vis, schaal- en schelpdieren
- 0Gevogelte
- 1Saus en dressing
- 0Ei
- 0Zuivel en kaas
- 4Groente
- 0Dessert
- 0Chocolade
- 1Belgisch
- 1Frans
- 1Italiaans
- 1Overig Zuid-Europees
- 0Chinees
- 0Japans
- 0Thais
- 0Indisch
- 2Overig Aziatisch
- 0Noord-Amerikaans
- 0Noord-Afrikaans
- 0Overig Noord-Europees
- 1Spaans-Portugees
- 0Grieks
- 0Zuid-Afrikaans
- 0Zuid-Amerikaans
- 11Enkel merken-recepten
- 0Enkel recepten van leden
- 1Enkel recepten van bloggers
- 0Lage kostprijs
- 9Gemiddelde kostprijs
- 2Hoge kostprijs