"Zorg dat op élk plekje op je bord iets lekkers ligt. Vul elk gaatje op met olijfjes, noten of rucola."


’t Is heerlijk weer buiten. Dat geeft zin om lekker te ontspannen in de zon. Je nodigt een paar goeie vrienden uit en trakteert ze op een natje en een droogje om het samen gezellig te maken. Dan ga je toch geen uren in de keuken staan om ze iets lekkers voor te schotelen? Als je het slim aanpakt, is een rijkgevuld hapjesbord de meest relaxte manier om samen te eten. Bovendien hoef je zo als gastvrouw/heer niets van de gezellige babbel te missen. Volg deze 7 tips en oogst ‘ooh’s!’ en ‘mmh’s!’ à volonté…

 1. Schat in hoeveel volk je over de vloer krijgt. Om je een idee te geven: met een goedgevuld bord van 40 cm stil je met gemak de honger van zo’n 8 à 10 eters.
 2. Maak een shoppinglijstje. Bepaal wat je zelf wilt klaarmaken en wat je evengoed kant-en-klaar kan kopen. Noteer en varieer…
  - kazen, van zacht en romig tot hard en pittig
  - fijne vleeswaren: ham, salami, chorizo, gerookte kipfilet, vleesbrood, pâté, …
  - dips en sausjes: tapenade, hummus, guacamole, tzatziki, chutney,…
  - opgelegde of gepekelde groentjes: olijven, augurkjes, paprika’s, artisjokharten, kappertjes,…
  - brood, toast of crackers
  - lekker vulmateriaal: bessen, nootjes, rucola, krenten,…
 3. Denk een ruw stramien uit, oftewel: wat leg je waar op je bord. Het beste resultaat krijg je als je geen plekje op je bord onbelegd laat. Vul elk gaatje met iets lekkers. Je mag ook best wat stapelen om het geheel wat meer diepte en structuur te geven.
 4. Start met één basic ingredient om je basis uit te zetten, vb crackers of brood. Een strakke lijn? Een s-vorm? Een cirkel? Alles kan.
 5. Vul daarna de rest van het bord op met de ingrediënten die qua smaak of qua thema bij elkaar passen: harde kazen met chutneys en noten, gerookte ham en salami met verse vijgen, pâté met hartige uienconfituur. De dips kan je rechtstreeks op het bord doen, of je zet ze in kleurrijke schoteltjes tussen al het lekkers voor nog meer variatie.
 6. Kijk even vanop een afstand waar je nog kleine gaatjes ziet en vul ze vakkundig op met lekkers zoals nootjes, druiven, gedroogd fruit, olijfjes of rucola. Dat doet je bord er pas écht uitzien als een ‘hoorn des overvloeds’.
 7. Geef je meesterwerk een prominent plaatsje op je tafel of je picknickdeken, zodat iedereen er makkelijk bij kan. Schijnt de zon volop? Zorg dan voor voldoende schaduw over je bord, zodat al die hapjes zo lang mogelijk lekker fris blijven. En dan: gewoon genieten!