Wafels kan je opdienen als ontbijt of dessert. Er bestaan ook gerechten die ongezouten wafels gebruiken. Maar geef toe: wat is er beter dan een heerlijke wafel bedekt met stroop of slagroom? Op Solo Open Kitchen vind je zeker en vast een recept voor wafels dat bij je past.

Hoe maak je wafels?

Wafels bakken doe je met een wafelijzer. Een wafelijzer heeft 2 ijzers, ΘΘn onderaan en ΘΘn bovenaan, die verwarmd zijn. Op het onderste ijzer wordt wafelbeslag gegoten. Vervolgens worden de 2 ijzers tegen elkaar gedrukt. Wafelijzers vind je in verschillende vormen en maten. De meeste wafelijzers maken vierkante wafels van ongeveer 10 cm groot.

Het basisrecept voor wafels bevat bloem, eieren, melk en suiker. Daar wordt vaak gist aan toegevoegd om de wafels luchtiger te maken.

Soorten wafels

Er bestaan heel wat verschillende soorten wafels: Brusselse wafels, Luikse wafels, Belgische wafels, vanillewafels enz. Deze wafels zijn stuk voor stuk variaties op het basisrecept zoals hierboven beschreven. Op Solo Open Kitchen vind je verschillende recepten voor wafels.

Wafels bakken: enkele tips

  1. Mix de ingrediδnten niet te veel, tenzij het recept anders beschrijft. Te lang mixen zorgt ervoor dat je deeg te lopend wordt.
  2. Heb je deeg op het wafelijzer gegoten? Laat het wafelijzer gedurende een minuut gesloten. Doe je dat niet, riskeer je dat je wafel niet goed gevormd is.
  3. Zolang er stoom uit het wafelijzer komt, is je wafel nog niet genoeg gebakken.
  4. Wafels kan je perfect invriezen. Laat ze eerst afkoelen en doe ze in sluitbare plastic zakjes alvorens je ze in de diepvriezer steekt. Wil je de diepgevroren wafels opeten? Verwarm ze in de magnetron of in de broodrooster.