use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
De Belgische asperges zijn momenteel op hun best. Maar hoe kies, bereid en bewaar je deze witte of groene lekkernij nu optimaal?

SOORTEN

Wit of groen, asperges zijn sowieso een topper. Maar ken je het verschil? Witte asperges worden bij ons, onder de grond en uit het licht, geteeld. Groene asperges hebben de zon daarentegen wel gezien, met als resultaat dat ze meer nutriënten en vitaminen in zich hebben. Groene asperges bevatten een hoger gehalte aan vitamine A en C, en zijn minder vezelachtig. Het verschil in kleur staat echter niet voor een verschil in kwaliteit, maar wel in smaak.

BEREIDING

Maar belangrijker dan de verschillende soorten, is dat je asperges voldoende moet schillen. Anders smaken ze te bitter. Bovendien is een ongeschilde asperge ook erg draderig. Ze schillen kan je het best doen met een dunschiller.

Verder is het ook noodzakelijk dat je ze op de juiste manier kookt. Afhankelijk van de dikte kan je asperges in 8 à 10 minuten gaar koken. Dat doe je het beste al staande. Of let er in ieder geval op dat de koppen van de asperges niet onder water komen.

BEWARING

Ten slotte is het ook belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Je kan asperges thuis enkele dagen bewaren in de koelkast, op voorwaarde dat ze in een afgesloten plastieken zak en/of overdekt worden met een natte handdoek. Om ze langer te bewaren kan je ze geschild maar ongekookt invriezen. Als je ermee aan de slag wil, mag je ze echter niet meer ontdooien! Breng ze ingevroren aan de kook.

TIP

Asperges smaken minder bitter als je een geschilde aardappel meekookt.