KIP OP DE BARBECUE

Je kunt kip op verschillende manieren klaarmaken op de barbecue, zoals door kip te grillen of te stomen. Heb je grote stukken kip? Wikkel deze dan eerst in aluminiumfolie en laat de kip in de folie op de barbecue eerst voorgaren om daarna te grillen. Dunne kipfilet is direct geschikt om te grillen boven het houtskool of op het rooster van een elektrische BBQ of gasbarbecue.

Wil je wat speciaals? Creëer dan een papillot van aluminiumfolie die je insmeert met olie. De kip leg je in het midden in combinatie met bijvoorbeeld groentjes, aardappeltjes, kruiden of citroen. Na het vouwen van de randen van de aluminiumfolie stoomt dit kipgerecht zich binnen vijftien tot twintig minuten klaar.

SPARERIBS: MALSER DAN MALS

De beste spareribs van de barbecue zijn de spareribs die lekker mals zijn en zo gaar zijn dat je met het nemen van een hap het vlees direct voelt loslaten. De perfecte bereiding begint met het weghalen van het vlies. De keuze tussen naturel spareribs en een gemarineerde variant is persoonlijk. Bovendien zijn er allerlei soorten marinades om uit te kiezen. Als je spareribs volledig op de barbecue wilt klaarmaken, dan kan dat met indirect grillen.

Bij indirect grillen worden de kooltjes aan één kant van de barbecue geplaatst met daarnaast een druipbakje met water van bijvoorbeeld aluminium. De spareribs plaats je op het rooster boven het druipbakje. De ideale temperatuur om de spareribs te grillen, is tussen 100 en 150 graden Celsius.

Een deksel is dan wel nodig en het is ideaal als de barbecue een regelbare luchtopening of zelfs thermometer in het deksel heeft. Deze methode neemt ongeveer drie uur tijd in beslag. Heb je niet zoveel tijd? Dan kun je de spareribs eerst voorkoken of bijvoorbeeld een dag van tevoren in de oven voorgaren.

HAMBURGERS: PERFECT BEREID

Hamburgers mogen als klassiekers natuurlijk niet ontbreken tijdens een echte Vlaamse barbecue. Je kunt zelf hamburgers maken voor het lekkerste resultaat. Gebruik daarvoor rundergehakt dat een vetpercentage van 20 tot 25 procent heeft. Zo blijft de hamburger tijdens het grillen goed sappig.

Door een klein kuiltje in het midden te maken, voorkom je dat de hamburger bol gaat staan. De tip om de perfecte hamburgers te krijgen, is het regelmatig keren van de burger. Daardoor wordt het vlees gelijkmatige gegaard. Vind je cheeseburgers lekker? Dan leg je na de laatste kering een plakje kaas op hamburger. Cheddar is daar ideaal voor, maar andere kaas kan ook worden gebruikt.

ZALM GRILLEN OF STOMEN

Zalm is een heerlijk en gezond stukje vis en is ideaal om klaar te maken op de barbecue. Het liefst gebruik je verse vis. Zalm kun je direct grillen op de barbecue, waarbij je zowel de vis als het rooster met een laagje olie dient in te smeren. Om een leuk effect te krijgen met een ruitjesmotief, kun je de zalm in twee verschillende richtingen draaien. Zalm biedt nog meer bereidingsmogelijkheden. Zo is een zalmpotje met groenten in een papillot een prima keuze als je wat speciaals wilt maken. De zalm wordt dan met de groenten gestoomd.

GEGRILDE GROENTEN: GEZOND EN LEKKER

Vlees wordt het meest gebruikt tijdens een doorsnee Vlaamse barbecue en naast een salade wordt er verder vaak weinig aandacht besteed aan groenten. Dat is een gemiste kans, want op de barbecue gegrilde groenten zijn heerlijk en bovendien gezond. Paprika en aubergine lenen zich goed om in het geheel geroosterd te worden.

Bij alle groenten is het wel belangrijk dat je olie gebruikt om aanbranden te voorkomen. Voor alle groenten die je gaat grillen geldt dat je dat het beste op een lage temperatuur doet. Dat kan door de groenten aan de zijkant van het rooster te leggen. Draai de groenten tijdig om voor het beste resultaat. Champignons kun je vullen met kruidenkaas en ook leuk is het om groentespiesjes te maken.

BBQ DESSERTS

Een heerlijke barbecue verdient een uitstekende afsluiting. BBQ desserts maken je feestmaal helemaal compleet. Natuurlijk is het dan leuk om in stijl af te sluiten en geen desserts uit de koelkast te halen, maar deze klaar te maken op de barbecue.

LEKKERE EN SIMPELE DESSERTS VAN DE BARBECUE

Fruitleent zich perfect om als dessert op de barbecue klaar te maken. Wat denk je van aardbeien aan een spiesje? Deze grill je even en serveer je met wat poedersuiker. Een combinatie met ijs of slagroom is ook lekker. Je kunt ook voor banaan kiezen. Laat de banaan dan in de schil en snijd deze over de lengte net niet helemaal door. Vul de banaan met stukjes roomboter en chocolade en wikkel het geheel in folie. Na tien minuutjes is dit dessert klaar. Zo kun je ook appels in stukjes snijden, bestrooien met kaneel en in aluminiumfolie even op de barbecue grillen.

Met bovenstaande praktische tips voor populaire BBQ gerechten geniet je van een heerlijke feestmaal dat voor herhaling vatbaar is!