Wat is er lekkerder dan een mals varkenshaasje? Wellicht leerde je moeder je al hoe je varkensvlees lekker kan klaarmaken. Die leerde het op haar beurt weer van haar moeder en ga zo maar door. Varkensvlees maakt al jarenlang deel uit van onze cultuur. Maar wedden dat we je toch nog kunnen verrassen?

VARKENSHAASJE: MAGER VLEES

Belgisch varkensvlees is van zeer goede kwaliteit: sappig en niet te vet. Het varkenshaasje is een van de populairste stukjes varkensvlees. Het is een lange spier afkomstig van de binnenzijde van de rug van het varken.

Veel mensen denken ten onrechte dat varkensvlees vet vlees zou zijn. Maar dat klopt helemaal niet. Zeker het vlees van een varkenshaasje is heel mager. Het bevat weinig vet en calorieën maar wel veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Om je varkenshaasje eventueel nog minder vet te maken, kan je het zichtbare vet wegsnijden na de bereiding.

VARKENSHAASJE BEREIDEN

Een varkenshaasje kan je op verschillende manieren bereiden. Je kan het marineren of gewoon puur natuur braden. In beide gevallen smaakt het heerlijk!

Een varkenshaasje weegt meestal tussen 400g en 600g. Als je voor vier personen kookt, reken je dus één varkenshaasje. Je kan je vlees gerust een dag op voorhand kopen en in de koelkast bewaren. Maar laat je vlees niet langer dan één dag in de koelkast liggen, want dan gaat het beste van de smaak verloren.

Als je je vlees gaat bereiden, hebben wij een goede tip: laat je varkenshaasje niet te lang braden. Schroei het vlees snel dicht op een hoge temperatuur, dan blijft het binnenin lekker sappig. Is je vlees mooi dichtgeschroeid? Laat het dan nog een twintigtal minuten verder garen op een zacht vuurtje.

Een varkenshaasje marineren is ook altijd een goed idee. Het haasje neemt bij het braden gemakkelijk de smaak van kruiden of andere smaakmakers op. Zo wordt het nog malser en sappiger!