Recepten met waterkers

Gastronomie
- Gebruik waterkers als garnering om je gerechten een extra toets te geven.
- Meng de bladeren ook eens in salades, bijvoorbeeld met geitenkaas. Spoel de bladeren voor gebruik voorzichtig in water en laat ze uitlekken.
- In Frankrijk wordt ‘cresson’ ook vaak verwerkt in soepen of sauzen.
- Je kan waterkers op zich eten.
- Je kan waterkers ook bakken in een sauteuse. Maak het klaar met wat Solo, zoals je spinazie bereidt.
Bewaring
Waterkers wordt het best vers gegeten. Let er bij het kopen op dat de blaadjes stevig en donkergroen zijn.
Je kan waterkers enkele dagen in de koelkast bewaren in een bodempje water dat af en toe ververst wordt.
Weetjes
Waterkers of ‘cresson’ is een doorlevende waterplant die voorkomt in heldere beken en rivieren.
Het plantje groeit het best in stromend water en vormt dan witte wortels die de voedingsstoffen uit het water opnemen. Zelf is het moeilijk om waterkers te telen omdat je over een beekje en kalkrijke grond moet beschikken. Gelukkig kan je het hele jaar door waterkers in bosjes kopen.
Verwant aan waterkers is de tuinkers, die in doosjes met een kunstmatige voedingsbodem verkocht wordt.