Recepten met spek

Gastronomie

Spek is varkensvlees afkomstig uit de rug of de buik. Het spek uit de rug bevat veel vet, terwijl in het doorregen buikspek meer vlees zit.

Het spek uit de rug wordt voornamelijk gebruikt in paté of om te larderen.

Vers buikspek kun je in de pan bakken of grillen. Gegrild bevat hij minder vet. Gepekeld spek is ook wel bekend als zuurkoolspek . Gezouten spek is lekker bij de boterham en gerookte hesp wordt ook wel ontbijtspek of boterhamspek genoemd.

Rauw bij de boterham of gebakken en met wat mosterd is spek een echte lekkernij. Voeg spek ook eens toe aan een salade. Die kan hij extra pit geven.


Bewaring

Gebruik spek zo snel mogelijk na aankoop. Wil je spek langere tijd bewaren? Dan kun je hem invriezen. Let wel op: de zoutsmaak neemt dan wel toe.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker