Recepten met sint-jakobsnoot

Gastronomie
Sint-jakobsschelpen behoren tot de tweekleppige schaaldieren, net als oesters en mosselen. Ze worden vaak gegeten met feestelijke gelegenheden.
Om de schelp te openen, hou je de schelp vast met de platte kant naar boven en wrik je een kort mes tussen de beide schelphelften. Snij dan de sluitspier langs de binnenkant van de platte schelphelft door met een buigzaam lemmet.
Je kunt sint-jakobsnoten marineren of rauw opeten. Gegratineerd zijn ze ook heel lekker. Je kunt ze dopen in licht frituurbeslag of pocheren in een stevige court-bouillon. Stoof ze ook eens in een visstoofpotje of voeg ze toe aan een visfondue.

Bewaring
Verse sint-jakobsschelpen zijn stevig gesloten. Koop ze niet als ze gapen. Meestal worden de vruchten zonder de schelp verkocht als sint-jakobsnoten.
Net als alle schaaldieren eet je sint-jakobsschelpen het best op dezelfde dag als wanneer je ze koopt. Diepgevroren sint-jakobsnoten kun je ongeveer 2 maanden bewaren.

Weetjes
De naam is afkomstig van het bedevaartsoord Santiago de Compostello. Middelleeuwse pelgrims namen de schelpen van daar mee naar huis als bewijs dat ze in Santiago de Compostello geraakt waren.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker