Recepten met messenheft

Een messenheft (solen vagina) is een tweeschalig weekdier dat wordt beschermd door schelpen die op een bepaald punt geleed zijn. Deze tweekleppigen lijken sterk op vlees of vis, maar bevatten minder proteïnen (8 tot 13%) en vetstoffen (0,7 tot 1,7%). Ze hebben echter bijna 100 mg cholesterol per 100 g, wat veel is. Ze zijn rijk aan ijzer en leveren ook enkele vitaminen B1 en B2, terwijl de mossel zeer rijk is aan vitamine A. Ze leven in kustwateren, die dikwijls het meest vervuild zijn. Aangezien ze een zeer groot filtreervermogen hebben, kunnen ze veel giftige stoffen uit het water opnemen en spijsverterings of andere ziekten veroorzaken. Daarom wordt het afgeraden weekdieren te kopen op plaatsen waarvan men niet zeker is. Ze moeten zeer vers en bij voorkeur nog levend worden gekocht en dezelfde of de volgende dag opgegeten. Wanneer ze vers zijn is hun schelp gesloten of sluit ze zich bij het aanraken. Schelpen die open staan, zeer licht zijn of hol klinken, moet men vermijden. Vóór men ze bereidt, moet men ze laten weken in zout water om ze te ontdoen van zand en andere resten die ze kunnen bevatten. Tegenwoordig kan men deze weekdieren van goede kwaliteit ingevroren of als conserven kopen.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker