Recepten met maïs

Gastronomie

Maïs is geen groente, maar een graansoort afkomstig uit Midden-Amerika.

De zoete en gele suikermaïs is de enige soort die wij als groente eten. Andere maïsvarianten zijn pofmaïs (gebruikt voor popcorn), mini-maïskolfjes (sneller gaar en superhandig voor in wokgerechten bijvoorbeeld), en voedermaïs (eigenlijk net zo lekker als suikermaïs).

Een maïskolf op het rooster, met wat gesmolten Solo en zout, is een eenvoudige lekkernij. En verder kent iedereen maïs ook in combinatie met andere groenten, in salades of quiches. Maar daarnaast smaakt maïs meer dan goed in een omelet, pannenkoekenbeslag of een soep. Voor veggies is maïs trouwens een erg dankbaar en smakelijk ingrediënt.


Bewaring

Hoe jonger de maïskolf, hoe beter qua smaak. Ook een geplukte maïskolf verliest snel zijn smaak. Verpak hem in versheidfolie en dan blijft hij nog zo’n 2 dagen houdbaar in de koelkast.


Tips en weetjes

Verse maïs is vooral verkrijgbaar in augustus en september. Natuurlijk kan jij je het hele jaar tegoed doen aan maïs in pot of blik. Vers of niet, beide vind je in de meeste supermarkten.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker