Recepten met maderawijn

Maderawijn is zeer geliefd als aperitief, als digestief en in verscheidene sauzen.

De merkwaardige geschiedenis ervan begon in de XVe eeuw, toen Portugal veel Oosterse en Braziliaanse producten exporteerde in schepen waarvan het ruim gevuld was met vaten wijn uit Madera. Het stampen van het schip in de hete evenaarsgebieden veroorzaakte en versnelde veroudering waaruit een wijn met unieke kenmerken ontstond.

Bij de huidige productiemethode, waarmee in 1794 werd begonnen, wordt de wijn verwarmd om kunstmatig de omstandigheden te scheppen waaraan de wijn werd blootgesteld tijdens de zeereizen.

Er bestaan vier hoofdsoorten

  • Sercial (droog)
  • Verdelho (halfdroog)
  • Bual (halfzoet)
  • Malvasia (zoet)

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker