Recepten met ketchup

Ketchup is een saus die met tomaten, azijn en suiker wordt bereid en erg populair is in restaurants.

Waar komt ketchup vandaan?

Aan het einde van de 17e eeuw brachten Engelse zeevaarders een pikante pekelsaus mee uit het Oosten. In Indonesië heette de saus ketsiap, maar de Angelsaksen voegden er suiker, tomaten en champignons aan toe om de tomatenketchup van vandaag te verkrijgen.

Moderne ketchup wordt vooral op basis van tomatensaus gemaakt. Om de saus te kruiden, voegen specialisten azijn, suiker, zout, Jamaicaanse peper en kruidnagel toe. In Amerikaanse ketchup zit ook nog kaneel. Voor een meer mediterrane smaak wordt de saus met selderij en uien gekruid.

Variaties en gebruik

Gewone ketchup bereidt men op basis van tomatenpuree van het type "hot break". Deze ketchup is smeuïg en effen. Getextureerde ketchup wordt dan weer op basis van "cold break" tomatenpuree gemaakt. Deze ketchup heeft een meer uitgesproken tomatensmaak en is minder stroperig.

Je kunt deze saus zowel koud als warm eten. Ketchup wordt vooral gebruikt als specerij bij frieten, deegwaren, eieren en rijst en mag ook bij een barbecue niet ontbreken. Ketchup heeft een goede voedingswaarde. In tegenstelling tot mayonaise is deze saus immers niet vet. Aangezien er al azijn en suiker inzit, zijn er geen conserveermiddelen nodig. Ook kleurstoffen zijn overbodig. Ketchup haalt zijn rode kleur uit de tomaten. De warme bereiding doodt tot slot alle bacteriën.

Houdbaarheid

Ketchup bewaar je best in de koelkast of in een gesteriliseerde pot. Wanneer de saus met andere ingrediënten vermengd is, is de houdbaarheid beperkt. Een fles ketchup kan je na opening nog 4 tot 6 maanden bewaren. Potten met zelfgemaakte ketchup leg je best op hun zij.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker