Recepten met halloumi

Gastronomie

Deze kaas met Cypriotische roots is niet alleen geliefd voor zijn stevige structuur en hartige smaak, je kan hem ook bakken en grillen zonder dat hij smelt. Hij krijgt vanbuiten dan een mooi bruin korstje terwijl hij vanbinnen lekker zacht blijft.

Halloumi wordt gemaakt van geiten-, schapen- en soms ook koeienmelk. Met zijn romige, zoute smaak is het een dankbaar en veelzijdig vegetarisch alternatief. Zo smaakt halloumi heerlijk bij een slaatje, in pita’s of met geroosterde groenten op de barbecue.

Oorspronkelijk was halloumi vooral populair in Mediterrane landen en het Midden-Oosten, maar sinds kort wint hij ook aan populariteit bij ons. Zo erg zelfs dat er ook al een Belgische grillkaas is van het type halloumi. De kaas wordt in Berlaar geproduceerd en kreeg dan ook de naam: Berloumi. Benieuwd naar een receptje met Berloumi? Proef dan snel eens deze verrukkelijke veggieburger met halloumi.

Bewaren

Een groot voordeel van halloumi is zijn vacuümverpakking. Hierdoor kan je de kaas gerust enkele maanden in de koelkast bewaren. Is de houdbaarheidsdatum nabij? Dan kan je halloumi evengoed invriezen. Eventueel snij je de kaas eerst in plakjes, dan ontdooit hij nadien wat sneller. Een erg handig kaasje om in huis te hebben dus.

Tips & Weetjes

Voorlopig wordt de naam halloumi in de hele wereld gebruikt om grillkaas aan te duiden. Cyprus wil daarom bij Europa een beschermde herkomstbenaming aanvragen. Zo zal het voor eens en voor altijd duidelijk worden hoeveel procent koeienmelk er mag gebruikt worden om de kaas te bereiden.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker