Recepten met gember

Gember komt uit India en Maleisië. Hij is uitstekend geschikt voor het aromatiseren van verscheidene gerechten en, waarom niet, van een ietwat exotische mayonaise. Hij wordt veel gebruikt in de Aziatische gastronomie, zowel voor zoute als zoete gerechten. Hij kan ook worden gekarameliseerd en wordt dan een heel bijzonder snoepje. Aangezien gember een knolgewas is, moet hij stevig en zonder vlekken zijn. Pas op het laatste moment mag u hem raspen of in fijne reepjes snijden. Door zijn ietwat pikante smaak is verse gember een uitstekende specerij voor het kruiden van oosterse specialiteiten over het algemeen, zoals chutneys, vleesschotels, vis, gevogelte, groenten en kaas, terwijl hij droog meer geschikt is voor zoete gerechten, meer bepaald voor luxebroodjes, koeken en flans. Proef hem eens in een zout gerecht of in een eenvoudige mayonaise. Maar pas op: hij heeft een heel intense en geparfumeerde smaak. Wees er dan ook voorzichtig en zuinig mee, zeker als je het niet gewend bent. Wanneer je te veel gember gebruikt, zal het smaken alsof je eau de cologne over je gerecht hebt gegoten.

Tip: Gember kan je goed invriezen. Als je er nodig hebt, rasp je wat van de ingevroren gember. Zo heb je altijd verse gember bij de hand!

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker