Recepten met boter

Topchefs verwerken dikwijls boter in hun recepten. Vergeet echter niet dat dit ingrediënt slecht tegen braden kan. Spring er tijdens het koken dus verstandig mee om.

Oorsprong en productie

Zo'n 3.500 jaar v.C. begon de mens met het temmen van koeien. Niet veel later verscheen er boter. Het waren de Soemeriërs die de productie als eersten onder de knie kregen. Het afzonderen van de boterdelen uit melk, heet karnen. Naast koeienmelk kan boter afhankelijk van het gebied ook uit schapen-, jak- of buffelmelk worden vervaardigd. Fabrikanten gebruiken zout om de houdbaarheid te verlengen. Voor een kilogram boter heb je ongeveer 20 liter volle melk nodig. De kleur, kwaliteit en textuur van de boter hangt af van de voeding die de herkauwers hebben gekregen.

Samenstelling en houdbaarheid

Boter bestaat voor 80% uit vet en voor 16% uit water. In 100 gram zitten 730 kilocalorieën. Het product is rijk aan vitamine A, D en E en bevat 63% verzadigde vetzuren en 26% enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Aangezien er in boter cholesterol zit, gebruik je tijdens het koken best margarine of plantaardig vet. Die verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Boter bewaar je in de koelkast. Dat kan in de oorspronkelijke verpakking of in een luchtdicht doosje. Het product vangt gemakkelijk smaken op. Zet het dus niet te dicht tegen andere voedingsmiddelen aan.

Gebruik

Afhankelijk van je smaak en voorkeur kan je de boter rauw, hard, zacht of gebakken gebruiken. Het kan helpen sauzen op smaak te brengen. Boter smelt tussen 28°C en 30°C en begint bij hogere temperaturen te roken of aan te branden. Opletten dus!

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker