Recepten met balsamicoazijn

Gastronomie

Balsamico of balsemazijn is een donkere en zachte azijn met een nootachtige, ietwat zoete kruidige smaak, afkomstig uit Italië. Het is de enige soort azijn die niet op basis van alcohol gemaakt wordt.

Enkele druppels balsamico volstaan al om een salade, nagerecht, carpaccio, vis- of vleesgerecht helemaal om te toveren tot een stralende maaltijd. Ideaal op de barbecue!

Gecombineerd met enkele schilfers Parmigiano Reggiano geeft balsamico je gerechten bovendien een hemelse, Italiaanse smaak.

Therapeutische waarde

Balsamico bevat weinig calorieën en is een waardig alternatief voor mayonaise. Bovendien stimuleert het de spijsvertering. Balsemazijn bevat belangrijke mineralen en helpt tegen vermoeidheid. Het wekt bovendien eetlustremmend en kan je dus helpen om je gewicht onder controle te houden.

Bewaring

Kies steeds voor aceto balsamico uit Modena of Reggio Emilia. Dit zijn de traditionele balsemazijnen. Je kunt balsamico lang in de voorraadkast bewaren.

Tips en weetjes

Voeg balsamico juist voor het opdienen toe aan warme gerechten. Als je hem tijdens het koken toevoegt, dan verliest hij zijn smaak.

Balsamicoazijn wordt verkregen door geconcentreerde druivenmost langzaam te laten rijpen op houten vaten. De waarde ervan stijgt met de jaren. Een goede balsemazijn is tussen 3 en 12 jaar oud, maar er bestaan ook flesjes die al meer dan 100 jaar oud zijn.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker