Recepten met ansjovis

Gastronomie

Ansjovis wordt wel eens de zwemmende specerij genoemd. Ansjovisfilets worden immers meestal gepekeld in olie of azijn. Ze zijn dan ook sterk gezouten en prima smaakmakers om gerechten wat meer pit te geven.

Gepekelde ansjovis wordt in diverse keukens gebruikt, maar meestal wel met een zuiderse toets. Ansjovis zijn bijvoorbeeld een lekkernij voor tussendoor, als tapas of als de ultieme pizza topping. De visjes worden daarnaast ook vaak verwerkt tot vissaus, ansjovisboter, ansjovispasta of tapenade. Ansjovis past perfect in vis- én vleesschotels.

Bewaring

Net als andere vissoorten gebruik je verse ansjovis het best zo rap mogelijk. Ingeblikt, of in olie of azijn zijn ansjovis een pak langer houdbaar.

Tips en weetjes

Ansjovis kan je kopen bij de visboer of in de meeste supermarkten.

Om de uitgesproken zoute smaak van ansjovis te verzachten, kan je de visjes 10 minuten onder stromend water afspoelen. Een andere, milieuvriendelijkere manier is ze 5 minuten in melk laten marineren en nadien kort onder water afspoelen.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker