Artikel **** (3 stemmen)

Zo vind je de juiste pan voor jouw overheerlijke eenpansgerecht!

Kies je ideale alles-in-één-pan

Kriebelt het om aan een heerlijk eenpansgerecht te beginnen? Eerst even de juiste pan kiezen in functie van je recept. We zetten de meest courante "alles-in-één-pannen" alvast op een rijtje…

Stoofpan of cocotte

Een stoofpan — meestal rond of ovaal — is onmisbaar voor de bereiding van een traag gegaarde stoofschotel. Meestal zijn ze vervaardigd uit gietijzer of een legering van lichtere metalen die de hitte goed geleiden en lang vasthouden, zelfs als je het vuur eronder op lage stand zet. Bovendien is dit type stoofpan vaak verkrijgbaar in grotere formaten, zodat ook flinke stukken vlees zoals lamsbout of haarwild er makkelijk in te bereiden zijn. Bijkomend voordeel is dat je de pan ook gewoon van het vuur, compleet met deksel, in de oven kunt schuiven om verder te garen. Dat bespaart weer flink wat afwas.

Een kooktip: wie dit type pan kiest, plant zijn bereiding best een dag vooraf. Een stoofpot van wild, varkensvlees of kip — smaakvol bereid met Solo uiteraard — smaakt namelijk nóg lekkerder wanneer hij een dag 'gerust' heeft. Dan hebben alle smaken de kans gekregen om zich optimaal met elkaar te vermengen.

Recept-tip:  Stoofpotje van varkensvlees met Luikse stroop

Römertopf

Letterlijk: de 'Romeinse pot'. Deze poreuze schaal van aardewerk is ook vandaag nog altijd erg populair. De römertopf wordt voor gebruik ongeveer een half uur in koud water ondergedompeld, tot de pot er volledig mee doordrongen is.

Tijdens het garen in de oven verdampt het vocht uit de pot. Zo 'stoomt' het gerecht in het eigen vocht en blijft er een maximum aan smaken bewaard. Hou er wel rekening mee dat de römertopf door zijn poreusheid makkelijk de aroma's opneemt van de gerechten die je er in klaarmaakt. Je zorgt er dus best voor dat je deze stoofpan vooral gebruikt voor gerechten die hetzelfde smaakpalet hebben. Ideaal voor stoofschotels van vlees of vis met veel groenten en aromatische kruiden.

Recept-tip:  Stoofpotje met ree, zoete aardappel en shii-take, salsa van sjalot met bosbessen

Wok

Een wok is een halfronde holle pan met lange steel die al eeuwen wordt gebruikt in de oosterse keuken voor het roerbakken of wokken van gerechten. Tegenwoordig worden wokpannen vervaardigd van roestvrij staal, gietijzer of aluminium, waardoor je er mee kan koken op gas en elektrische of inductiefornuizen.

Het roerbakken is een snelle bereidingswijze die er voor zorgt dat er erg weinig vitaminen en voedingsstoffen verloren gaan tijdens het kookproces. Wokken is ideaal voor wie er van houdt om vlees, vis of gevogelte te combineren met veel verse, knapperige groenten. Helemaal vleesloos kan ook: een absolute aanrader voor de vegetariërs onder onze Solo-gebruikers!

Recept-tip:  Kippenplakjes met noedels, Chinese champignons en shii-take

Tajine

Een tajine is een lemen schaal uit de Maghrebkeuken met een puntvormig deksel om eenpansgerechten met vlees of vis in te bereiden boven een open vuur. Er zijn tegenwoordig ook geëmailleerde en zelfs elektrische tajines op de markt die hetzelfde kookprincipe hanteren. Aan jou om te kiezen wel type het best bij jouw kookstijl past.

Omdat leem een zacht materiaal is, gebeurt de warmteoverdeling eerder langzaam. Dat zorgt voor een trage garing waardoor alle smaken maximaal de tijd krijgen om op elkaar in te werken.

De puntige vorm van het deksel zorgt er voor dat het verdampte kookvocht snel wordt teruggeleid naar de schaal waarin de bereiding gaart. Het resultaat: een overheerlijk en vetarm gerecht met een betoverend exotische smaak! Wist je trouwens dat Solo vloeibaar uitstekend samengaat met de typische kruiden uit de Maghrebkeuken? Proeven is geloven!

Recept-tip: Tajine van lamsschenkel met gedroogde pruimen, amandelen en sesamzaad

Andere Solo-leden over dit artikel (0)