Artikel ***** (1 stem)

Tips voor evenwichtige en eenvoudige recepten

Even uitblazen na de feesten? Geen zin om lang in de keuken staan, maar wil je evenwichtige en eenvoudige gerechten die je bovendien energie geven?

Dan hebben we enkele tips voor jou:
  • Varieer voldoende: gebruik verschillende groenten, fruit, vis of vlees en zuivelproducten. Vergeet ook Solo niet, want Solo is cholesterolvrij en rijk aan goede onverzadigde vetzuren. Combineer dit allemaal met pasta, rijst, aardappels of brood en je hebt een volledig evenwichtige maaltijd.
  • Citrusfruit geeft je energie en brengt de zomer alweer een beetje in huis.
  • Kies bij voorkeur voor verse seizoensgroenten. Maar ook diepvriesgroenten zijn prima. Die worden namelijk meteen na het oogsten ingevroren, zodat alle vitamines goed bewaard blijven. Let op: kies dan wel voor de onbereide groenten, niet de bereiding met saus of room. 
  • Vijf porties (van 80g) groenten en fruit per dag zijn ideaal! Volgens de voedingsdriehoek komt dat overeen met 300 gram groente en minstens 2 stukken fruit per dag. Bovendien vullen ze je maag, zodat je minder tussendoortjes eet.

Vijf porties groenten en fruit per dag: hoe doe je dat?

Bouw je menu op naargelang de groenten die je wilt eten in plaats van te denken vanuit vis of vlees.

Een voorbeeldje:
  • Ontbijt met een stukje fruit of versgeperst fruitsap.
  • 's Middags eet je een pollepel groentesoep of een slaatje met verse rauwe groenten.
  • Als vieruurtje eet je een stuk fruit.
  • 's Avonds eet je een lekker gerecht met groenten.
  • Als dessert eet je dan nog een vers fruitslaatje of een stuk fruit.

Aardappelen gelden niet als portie groenten. Ze bevatten te veel zetmeel.
Ongezoet vruchtensap geldt altijd als 1 portie. Meer is echt niet nodig en ook niet aangewezen wegens het hoge caloriegehalte, ook al drink je er liters van. 

Welke gerechten lenen zich tot een evenwichtige maaltijd?

Maak bijvoorbeeld eens een kleurrijk groenteslaatje in verrineglaasjes. Dat is echt genieten van de kleur en de smaak. Of verwerk groenten in soep, salades of quiches.
Je kunt ook een lekkere omelet met groenten klaarmaken.

Met alle soorten fruit maak je heerlijke fruitslaatjes. Of voeg eens een sinaasappel toe aan je hoofdgerechten. Die zorgt voor een frisse toets!

Heb je een ingrediënt uit het recept niet in huis? Probeer het dan eens met andere groenten of fruit. Combineren en variëren leidt vaak tot verrassende nieuwe vondsten.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)