Artikel (0 stemmen)

Tips om snel te koken

Je hebt een actief leven: werken, de kinderen afhalen, met vrienden naar de film, een beetje quality time met je gezin en dan vergeten we nog de dagelijkse bezigheden...
Hoe zet je dan op korte tijd nog een voedzame schotel op tafel?

We verzamelden voor jou enkele tips:

1. Enkele onmisbare ingrediënten

Gebruik ingrediënten die je lang kunt bewaren en snel klaar zijn.
  • Pasta, rijst, couscous, tarwe en gerst bewaren lang en zijn vaak in minder dan 10 minuten klaar.
  • Vlees, vis en gevogelte kun je in de diepvries bewaren.
  • Verse groenten:
    • Komkommers en tomaten kun je twee weken bewaren.
    • Witloof en bloemkool bewaren iets langer dan een week.
    • Aubergines, courgettes en paprika's kun je een week houden.
    • Broccoli, wortels en sperziebonen blijven 3 tot 5 dagen goed. Broccoli kun je dan weer heel snel klaarmaken.
  • Groenten in conserven, zoals maïs, witte bonen en spinazie zijn enorm handig buiten het seizoen en voor een snelle hap. Zo heb je altijd iets in huis!
  • Tonijn of makreel in blik kun je snel verwerken in slaatjes, omeletten of pasta.

2. Koop voorgesneden groenten en kant-en-klaar deeg

Je hoeft de groenten niet meer te wassen of te snijden en in kleine blokjes zijn ze bovendien sneller gaar. Deeg voor pizzabodems of bladerdeeg kun je gerust kant-en-klaar kopen. Veel makkelijker en sneller!

3. Vul je diepvriezer

Vul je diepvriezermet verse groenten, vis en vlees. Kook je voor 2 keer of heb je te veel spaghetti over? Vries je eigen schotels in. Dat spaart je de volgende keer veel tijd.

4. Wokken

Wokken is een razendsnelle kooktechniek waarmee je bijna alle ingrediënten en gerechten kunt bereiden. In kleine stukjes vers gesneden ingrediënten bak je zeer kort op een hoog vuur. Terwijl schep je het geheel regelmatig om. Binnen enkele minuten is je gerecht klaar. En waarbij je het vitamineverlies door verhitten in de ingrediënten tot een minimum kunt beperken.

Gebruik steeds een wokpan met antiaanbaklaag. Die zijn het gemakkelijkst in gebruik en zorgen voor de beste resultaten. Wil je weten hoe je precies aan de slag gaat met wokken? Neem dan hier een kijkje.
Enkele verrukkelijke wokrecepten vind je hier.

5. Sauteren

Een andere techniek om snel te koken, is sauteren. Daarbij maak je de ingrediënten klaar in een gewone grote koekenpan met diepe bodem en afgeronde zijkanten. De techniek wordt vaak gebruikt voor uien, maar het loont de moeite om ook andere zachte, malse ingrediënten te sauteren.

Hoe sauteer je?
  • Zorg eerst en vooral dat je alle ingrediënten bij de hand hebt. Snij ze op voorhand, want sauteren gaat zeer snel.
  • Verwarm eerst de pan en verhit er dan de Solo Vloeibaar in. Zorg dat je de bodem voldoende bedekt is.
  • Voeg er daarna de ingrediënten aan toe. Begin met de ingrediënten die de langste gaartijd nodig hebben, en voeg er daarna de andere aan toe.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel ingrediënten ineens in de pan liggen hebt, anders beginnen ze te stoven.
  • Roer regelmatig in de pan. Schud niet met de pan, want dan koelt ze af en duurt de kooktijd langer.
  • Als je ingrediënten een mooie kleur hebben en je groenten nog een beetje knapperig zijn, kun je het vuur afzetten.

6. Samen koken

Samen koken gaat veel sneller én je geniet tegelijk van een leuke en leerrijke tijd met het hele gezin of met vrienden. Geef iedereen een taakje, laat iedereen meekoken en je creëert gegarandeerd een gezellige sfeer!

7. Gebruik keukenapparaten

De juiste keukenapparaten helpen je veel tijd te besparen.

8. De juiste recepten

Ontdek naast onze wokrecepten nog talrijke andere recepten die klaar zijn in minder dan 999 seconden.
Probeer ook zeker onze nagerechten in 999 seconden!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)