Artikel **** (1 stem)

Tips om bladerdeeg te maken

Bladerdeeg wordt in velerlei recepten gebruikt: je kan het zowel gebruiken voor een taartje (confituurtaartje, appelflap, chocoladebroodje enz.) als voor koffiekoeken. Maar ook bij groentetaarten en vleespasteitjes is het een welkom ingrediënt.

Omdat bladerdeeg maken een zeer tijdrovende bezigheid is die bovendien niet vaak geslaagd eindigt, is het veel eenvoudiger om kant-en-klare bladerdeeg te kopen in de winkel. Besef dat zelf bladerdeeg maken een kunst is die veel oefening vergt. Je kan bladerdeeg ook vervangen door kruimeldeeg, bijvoorbeeld bij quiches en recepten met korstdeeg.

Voor de hardleerse zelfbakkers geven we enkele tips om de meest voorkomende problemen te vermijden. Het is nog géén garantie op succes, maar het kan al veel helpen.

Enkele extra tips:

  • Bereid het deeg in een zo koel mogelijke ruimte en op een koel werkblad (niet meer dan 18°C).
  • Zorg voor een propere deegrol en een schoongemaakt werkblad zodat het deeg niet blijft plakken.
  • Bak het deeg bij hoge temperatuur (200°C), anders worden de lagen niet genoeg van elkaar gescheiden.
  • Gebruik voldoende water zodat het deeg soepel wordt, maar gebruik ook niet te veel. Anders komen de lagen té los.
  • Gebruik voldoende maar ook niet te veel Solo. Bij te weinig toereervet komt het bladerdeeg niet genoeg op. Bij te veel loopt de Solo uit de producten tijdens het bakken.
  • Gebruik goeie bloem die niet té sterk is. Anders kan het deeg gaan krimpen of net overdreven uitzetten.
  • Prik voldoende in het deeg voor het bakken.
  • Rol het deeg niet te dik en niet te dun uit.

Het is een echte evenwichtsoefening, maar de voldoening is des te groter als het lukt.


Geef je reactieAndere Solo-leden over dit artikel (2)

Gepost door sofie2811 op 08 september 2015 om 11u56

ik ben opzoek naar een goed resept met bladerdeeg om een frambozentaart te maken

Gepost door Solo op 14 september 2015 om 13u38

Hoi Sofie, probeer dit receptje eens uit http://www.solo.be/nl/recepten/millefeuille-met-framboosjes--2/

Laad meer reacties