Artikel ***** (1 stem)

Risotto - Italiaanse keuken

Risotto

Wie houdt van de Italiaanse landenkeuken, maar graag wel eens iets anders dan pasta lust, vindt in risotto zeker zijn gading. Deze hartige rijstpap wordt door velen ervaren als moeilijk te bereiden. Een degelijk basisrecept en zin voor experimenteren kunnen zorgen voor onvervalste verwondering en bewondering bij de tafelgenoten.

Risotto rijst, de perfecte basis voor een heerlijke risotto, is afkomstig uit de Po-vlakte. Het was in de streek rond Piëmonte dat monniken een ideaal klimaat ontdekten om zelf rijst te telen. Vandaag de dag is deze regio bezaaid met enorme rijstvelden, waarvan de fijne korrels zich uitstekend lenen voor de bereiding van een sublieme rijstpapmaaltijd.

Weetje: Risotto is afkomstig uit Lombardije, een streek in het Noorden van Italië die in de 15e eeuw onder Spaans bewind was. Deze Spaanse overheersing had ook invloed op de bereiding van Risotto. Het waren immers de Spanjaarden die de toevoeging van boter introduceerden.

Een gevestigde basis met ruimte voor persoonlijke inspiratie

De traditionele bereiding van een risotto kan in 5 stappen worden onderverdeeld:

  • Soffrito: Smoor een versnipperde ui en een teentje knoflook in boter of olijfolie
  • Tostatura: Bak de rijst gedurende een drietal minuten aan, tot de korrels niet langer wit zijn, maar eerder glazig
  • Voeg geleidelijk water, bouillon en witte wijn toe aan de rijstkorrels. Blijf intussen de rijstkorrels omroeren. De wrijving van het omroeren zorgt immers voor het oplossen van het zetmeel in het kookvocht. Het is dit opgeloste zetmeel dat leidt tot de kleverigheid van de rijst
  • Voeg de gewenste extra ingrediënten toe. In deze stap kan je jouw creativiteit de vrije loop laten. Vaak worden groene asperges, bospaddenstoelen of zeevruchten gebruikt, maar experimenteren staat natuurlijk vrij
  • Mantecatura: Laat de risotto rusten gedurende 1 minuut en voeg vervolgens een korrelige kaas en boter toe

 

Eens de risotto klaar is, kan je deze best onmiddellijk serveren. Het gerecht is namelijk op z’n best als het heet geserveerd wordt.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)