Artikel ***** (1 stem)

Inspirerende recepten met noten

Genieten van noten, dat is misschien nog niet voor iedereen voor de hand liggend. Er zijn namelijk zoveel manieren om elke dag een lekkere noot mee te pikken. Als snack tussendoor en als borrelhapje, natuurlijk, maar ook in tal van gerechten en op tal van andere momenten. Wel, Solo inspireert je met een reeks recepten die van nature lekker zijn.

Maar laat je ook inspireren door de verschillende notensoorten waar je kan van genieten. Met mijn bondige notenencyclopedie kan je binnenkort elke dag de notencode kraken!

Notenencyclopedie

Amandelen

Rond hele amandelen zit er vaak nog een bruin vliesje. Als je niet meteen van plan bent ze te gebruiken, hou je dat vliesje er best rond: zo blijven de amandelen langer goed. Als je ze pelt, kan je ze kort bakken in een droge pan en toevoegen aan je slaatjes. Ook in zoetigheden zijn ze lekker. En amandelschilfertjes zijn niet alleen een superdecoratie, maar ook een smaakvol korstje rond vis of kroketten! Verder kan je ook handig gebruik maken van bereide amandelproducten, zoals amandelmelk, -pasta en -olie.

Cashews

De niervormige nootjes hebben een witte kleur en een zoete smaak. Voordat je ze kan kopen, worden ze altijd geroosterd. Daarna kan je ze zowel gezouten als ongezouten vinden. Net doordat ze voor verkoop worden bewerkt, ligt hun prijs iets hoger.

Cashewnoten smaken vooral in Oosterse schotels, maar laat je daar zeker niet door beperken. Zelfs in desserts, als clafoutis of gebak, kan je ze gebruiken.

Hazelnoten

De vruchten van de hazelaar zitten in een dop en daar bewaar je ze het best in. Hazelnoten worden veel gebruikt voor de bereiding van snoepgoed en gebak. Gemalen hazelnoten zorgen er namelijk voor dat het gebak wat losser van structuur is. Zo vervangen ze de eieren gedeeltelijk of zelfs helemaal.

Als je hazelnoten roostert, wordt hun smaak versterkt. Zo passen ze goed bij het aperitief, als tussendoortje of verwerkt in gerechten. Voeg ze maar eens bij een salade, in een vlees- of kipgerecht en in een ragout.

Walnoten

De walnoot wordt ook wel eens okkernoot of Waalse noot genoemd. Door zijn harde schaal geraak je niet zomaar, dus daarvoor heb je een notenkraker nodig!

Walnoten zijn perfect voor gebak en ander zoets, vooral in combinatie met gedroogde vruchten. Ook in salades, bij vlees of gevogelte en zeker bij tal van kaassoorten passen ze goed. Gebruik zeker eens walnotenolie voor je dressings en vinaigrettes.

Pecannoten

Pecannoten zijn langwerpig met een rood-bruine schaal. Je koopt ze, net als walnoten, liefst vers en nog in hun schaal. Ook hier heb je dus best je notenkraker bij de hand.

Pecannoten zijn zoet van smaak en worden vaak als aperitiefhapje geserveerd. Net als walnoten gaan ze uitstekend samen met vlees of kip en al zeker met kaas. Deze noten zijn ook een mooie decoratie voor je gerechten.

Pistachenoten

Deze kleine, groene en ovale nootjes zijn enorm populair. Je kan ze in hun schaaltjes kopen en meestal zijn ze dan al gezouten, gedroogd of geroosterd.

Ouwe bekenden zijn pistache-ijs en pistachenootjes bij het aperitief. Probeer ze echter ook eens te verwerken in andere bereidingen, bijvoorbeeld als sausje bij een lekker stukje vis of vlees.

Pinda’s

Eigenlijk behoren pindanoten tot de familie van de peulvruchten. Ze groeien immers ondergronds, vandaar dat ze ook wel eens aardnoten worden genoemd. Of misschien ken jij ze wel als apennootjes, want inderdaad: zij zijn er ook gek op!

Je kan pinda’s zowel in hun omhulsel als al geroosterd en eventueel gezouten kopen. De al gepelde kan je perfect toevoegen aan je slaatjes en kipbereidingen. De niet-gepelde versie kan je gewoon zo, als snack of aperitief, serveren. Ander pinda-lekkers zijn arachideolie en pindakaas.

Macadamia

Het was een zekere meneer McAdam die in een boom van het Australische regenwoud plots iets eetbaars zag hangen. Daar was hij echter weinig mee, want deze noten zijn zowat de moeilijkste om te kraken. Er is een druk van niet minder dan 200 kilo per m² nodig! Bijgevolg zullen wij ze nooit ongepeld in de winkel vinden en is de prijs helaas ook wel navenant.

Deze noten eet je dus best niet zomaar uit het losse vuistje, maar je verwerkt ze liever in een smakelijk gerecht. Probeer eens een risotto bijvoorbeeld, of een granita.

Kastanjes

Tijdens het najaar kan je verse, tamme kastanjes kopen. Het hele jaar door zijn er ook gedroogde of gekonfijte kastanjes en tal van producten, zoals kastanjepasta of –puree, verkrijgbaar.

Kastanjes worden vaak gepoft in de oven. Ook gekookt kan je ze verwerken in gebak, dessert en wildgerechten. Helemaal anders maar met gegarandeerd succes is dan weer een roomsoepje met kastanjes.

Kokosnoten

Een kokosnoot associëren we niet meteen met de najaarsnoten waar we het tot hiertoe over hadden. Maar de naam zegt het zelf niet waar?

Een kokosnoot koop je best vers. Schud er even mee, en als je een klotsend geluid hoort, is ze vers. Ze openen is echter geen makkelijke taak: klop met een beitel of spijker en een hamer een gat in de ogen. Vang het kokoswater op. Sla dan op de harde schil totdat die breekt. Nu kan je het vruchtvlees van de schil breken.

Beetje te veel van het goede? Je kan kokosmelk ook in blik of poeder kopen. Ook gedroogde geraspte kokos is verkrijgbaar. Allemaal erg lekker in Oosterse gerechten, maar ook voor frisse slaatjes of desserts.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)