Artikel *** (2 stemmen)

Franse keuken - recepten uit Frankrijk

De Franse keuken

Als je graag af en toe op restaurant gaat of een kookboek openslaat, zal het je allicht niet ontgaan zijn. Waar het lekker eten betreft, is het Frans zelden verder te zoeken. Zowel de benaming en ingrediënten van gerechten, als de terminologie van de verschillende bereidingswijzen zijn zelden in het Frans of ervan afgeleid.

Voor de meeste landen in de Westerse wereld is de Franse keuken dan ook de inspiratiebron bij uitstek. Logisch als je de lange traditie en ruime diversiteit van deze kookcultuur bekijkt.

Men kan er tenslotte niet omheen, heel wat chef-koks die onze hedendaagse keuken vorm en smaak hebben gegeven, hadden Franse roots. Taillevent, La Varenne, Escoffier, het zijn slechts enkele namen van koks die elk hun stempel wisten te drukken op manier waarop koken door toekomstige generaties zou worden ervaren.

De Franse keuken biedt gerechten naar ieders smaak

Toch is de Franse keuken meer dan de verfijnde gerechten die men vaak associeert met dure restaurants. Naast de gekende haute cuisine en nouvelle cuisine, heb je immers ook de uitmuntende cuisine terroir. Deze laatste is de verzamelnaam voor de gerechten die eigen zijn aan de verschillende streken die Frankrijk rijk is. Hoewel deze keuken veeleer rustiek is van aard, kunnen ook deze bereidingen een waar festijn zijn voor wie houdt van heerlijk eten. Wie zich waagt aan een trip doorheen Frankrijk en zich in de verschillende regio’s tegoed doet aan de lokale keuken, zal dit zeker weten te beamen.

Een diversiteit die weinige keukens weten te evenaren

Beweren dat de Franse keuken de enige is die dermate divers is, zou oneer doen aan enkele andere kookculturen. Zo komen bijvoorbeeld de Chinese en Indiase keuken aardig in de buurt op dit vlak.

Frankrijk haalt echter een groot voordeel uit de verschillende klimaten die in het land heersen en de aangrenzende culturen. Samen zorgen deze enerzijds voor een brede waaier aan ingrediënten die lokaal kunnen worden geteeld. Anderzijds hebben de buurlanden een aparte invloed op de Franse regio’s waarmee zij de grenzen delen.

Het is precies deze diversiteit die ervoor zorgt dat precies de cuisine terroir een bron van ware openbaringen kan zijn.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)