Artikel ***** (2 stemmen)

Foodpairing: 7 droomkoppeltjes

Sommige smaken zijn gewoon voorbestemd om samen op één bord te belanden. Ze versterken mekaar en zorgen voor dat extra vleugje harmonie in je gerechten. Mogen we je uitnodigen op het sprookjeshuwelijk van onze 7 favoriete droomduo’s?

Ben jij het beu om altijd dezelfde gerechten op tafel te zetten? Groot gelijk: verandering van spijs doet eten! Koken is zoeken, proberen én experimenteren. Laat je leiden door een recept en ontdek gaandeweg hoe bepaalde ingrediënten elkaar aanvullen of versterken. Een perfecte match gevonden? Dan heb je net een staaltje van ‘foodpairing’ ten beste gegeven.

Foodpairing gaat over klassieke combinaties (avocado + krab, chocolade + koffie), maar ook over bizarre, avontuurlijke combo’s die niet minder lekker zijn (aardbei + komkommer, bloemkool + cacao). Er zijn tegenwoordig zelfs echte trends aan een opmars bezig. Zo combineren chef-koks maar al te graag vis met vlees (kabeljauw met kip, zeeduivel met bacon) of verwerken ze chocolade in hartige gerechten met wild, sardientjes ... (Duuuh! Wij wisten al langer dat chocolade bij alles past. ;) )

Smaak zoekt smaak voor magische momenten

Is het zuivere wetenschap? Of is het kwestie van gevoel en smaak? De waarheid ligt er ergens tussenin: foodpairing gaat uit van de theorie dat producten bij elkaar passen zodra ze belangrijke smaakkenmerken gemeen hebben. Combinaties als aardappel en koffie of aardbei en erwtjes klinken op het eerste gehoor misschien vreemd, toch hebben koks er al topgerechten mee bedacht. Op zo’n moment creëer je een beetje magie in je keuken… 
Of je bepaalde combinaties lekker vindt, hangt uiteraard af van je persoonlijke smaak en voorkeur. Je vindt online heel wat informatie over foodpairing (met verrassende foodpairing trees en gratis foodpairing apps), maar veel proeven blijft je belangrijkste hulpmiddel tijdens het koken.  Op die manier hebben we bij Solo Open Kitchen de droomkoppeltjes ontdekt die deze 7 recepten zo lekker speciaal maken...

Zelf nog meer droomcombinaties ontdekken? Tik je favoriete ingrediënt(en) in onze receptzoeker en ga er mee aan de slag!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)