Artikel ***** (1 stem)

Chorizo - Spaanse keuken

Chorizo

Wie tapas zegt, zegt ook chorizo. De traditionele tapastafel is tenslotte niet compleet zonder deze Spaanse lekkernij. De worst, vervaardigd met grof, vetrijk varkensvlees, dankt zijn pittige karakter aan het pimiento choricero, een soort paprikapoeder. Het pikante karakter is echter niet het enige wat de chorizo aan deze specerij te danken heeft. Het poeder zorgt namelijk ook voor een langere houdbaarheid. Een belangrijk detail echter: een chorizo wordt bij bewaring niet enkel droger, maar ook pittiger.

Sinds zijn ontstaan eind 16e eeuw maakte de chorizo vooral furore op de tapastafel. Dit betekent echter niet dat deze kruidige Spaanse worst ongeschikt is als ingrediënt bij het koken, integendeel. Het bakken van chorizo zorgt er namelijk voor dat de, in de worst aanwezige, aromatische oliën vrijkomen. Een gerecht met gebakken chorizo krijgt dan ook een lekkere, pittige toets.

Weetje: Afhankelijk van de streek in Spanje waar je je bevindt, kan de chorizo licht variëren in samenstelling. Zo vind je in sommige regio’s zelfs chorizo op basis van het exclusievere Iberische varken. Ook de bekende Pamplona is eigenlijk een variant van de chorizo, alleen wordt het varkensvlees voor deze soort fijn gehakt of zelfs gemalen.

Chorizo in de keuken

Wie op zoek is naar een hartige manier om een gerecht meer pit te geven, kan gerust overwegen hiervoor chorizo te gebruiken. Gebakken of gegrilde chorizo is tenslotte een ideale manier om een extra pikante toets aan een gerecht te geven. De worst is dan ook met reden één van de basis ingrediënten van beroemde Spaanse paëlla.

Sommige gerechten, zoals rijstschotels of bereidingen op basis van bonen, kunnen soms flauw smaken. Natuurlijk kan je dan de nodige hoeveelheid kruiden gaan toevoegen om het gerecht op smaak te krijgen. Maar waarom niet eens proberen je gerecht perfect op smaak te brengen met gebakken of gegrilde chorizo? Je zal al snel merken dat de rijke, pittige smaak van het vlees een perfecte aanvulling is bij jouw recept.

Tip: Ook bij de Spaanse tortilla is de chorizo een perfecte aanvulling!

Andere Solo-leden over dit artikel (0)