Artikel (0 stemmen)

Carpaccio - Italiaanse keuken

Carpaccio

Carpaccio is het schoolvoorbeeld van een Italiaans voorgerecht dat intussen een plaats heeft veroverd op heel wat menukaarten. De flinterdun gesneden ossenhaas is tegenwoordig een wereldwijde klassieker geworden.

Toch is het gerecht een Italiaanse schotel met een geschiedenis. Het gerecht werd namelijk in 1950 bedacht door Giuseppe Cipriani, de eigenaar van een bar in het romantische Venetië.

Toen Giuseppe vernam dat Comtessa Amalia Mocenigo, één van zijn vele vooraanstaande vaste klanten, niet langer gegaard vlees mocht eten, ging de man op zoek naar een oplossing. De Venetiaanse gravin was tenslotte een groot liefhebster van smakelijke vleesgerechten. Gezien zij wel nog rauw, rood vlees mocht eten, kwam Giuseppe op het idee om rauwe ossenhaas in fijne plakjes te snijden en te serveren met de juiste specerijen. De originele carpaccio was geboren.

Weetje: Giuseppe Cipriani vernoemde zijn gerecht naar Vittore Cipriano. De roodtonen die deze schilder hanteerde, deden hem namelijk sterk denken aan de rode kleur van de rauwe ossenhaas.

Een fris voorgerecht voor iedereen

Tot op vandaag wordt carpaccio nog meestal op de klassieke wijze bereid. De ingrediënten die Giuseppe Cipriani destijds gebruikte, doen de zachte smaak van de ossenhaas dan ook alle eer aan. Om een traditionele carpaccio te prepareren, heb je slechts enkele eenvoudige ingrediënten nodig:

 

Hoewel niet in de oorspronkelijk bereiding aanwezig, worden vaak schilfers pardano of Parmezaan over de carpaccio gestrooid. De pittige smaak van deze kazen combineert immers perfect met de aciditeit van de balsamico.

Wist je trouwens dat je ook een heerlijke vegetarische carpaccio kan bereiden? Probeer gerust eens de plakjes ossenhaas te vervangen door dunne schijfjes vleestomaat. De frisheid van het gerecht zal je zeker verbazen. Een ware zomerse delicatesse.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)