Artikel **** (5 stemmen)

6 zomerse tomatentoppers

De tomaat is een Vlaamse favoriet in de categorie groenten en fruit. Wij sommen de 6 lekkerste tomatensoorten en –recepten voor je op.

Gele tomaten zijn fris en fruitig. Bovendien geven ze een opvallende touch aan elk gerecht.

De tomaat is nog steeds een Vlaamse favoriet in de categorie groenten en fruit. Niet te verwonderen, als je weet hoeveel verschillende soorten tomaten er bestaan. En in wat voor heerlijke gerechten je al die tomaten kunt verwerken. Ter inspiratie zetten wij alvast 6 tomatensoorten en recepten op een rij, zodat je meteen de keuken in kunt.

Romatomaten

Romatomaten zijn niet helemaal rond, maar een beetje langwerpig. Ze worden ook wel ‘pomodori’ of ‘gouden appels’ genoemd, omdat de oorspronkelijke tomaat gewoon geel was. Ze zijn gekend voor hun volle smaak en komen het best tot hun recht in soepen of pastasauzen. Maar ook als gevulde tomaten vallen ze prima in de smaak.

Trostomaten

Trostomaten hangen gemiddeld een weekje langer aan de plant dan andere tomaten. Daardoor hebben ze een nóg sterkere tomatensmaak dan hun broertjes. Ook deze tomaat is in zijn element in soepen en sauzen, maar net zo goed in een frisse salsa. Bovendien zijn trostomaten makkelijk te snijden. Deze kabeljauw met tomatensalsa is zeker een aanrader.

Vleestomaten

Handig, zo’n vleestomaat: veel vruchtvlees, maar amper vocht en pitjes. Van hun uiterlijk hoeven ze het echter niet te hebben: niet zo glad en rond als de trostomaat, en ook al niet zo schattig als de kerstomaat. Gelukkig hoeven ze qua smaak allesbehalve onder te doen. Door het vele vruchtvlees zijn ze het ideale ingrediënt voor salades. Probeer deze Griekse salade gerust eens uit.

Gele tomaten

We zouden bijna denken dat gele tomaten het resultaat zijn van een of andere genetische manipulatie. Het tegendeel is echter waar: het is door het kruisen van de tomaat dat die later zijn rode kleur kreeg. Gele tomaten hebben een frisse, fruitige smaak en geven een opvallende touch aan elk gerecht. Wat denk je bijvoorbeeld van een originele gele tomatensoep?

Kerstomaten

Kerstomaten zijn klein, elegant en iets zoeter dan de meeste tomaten. Dankzij hun compacte formaat zijn ze een gezond en smaakvol tussendoortje. Toch kan je met kerstomaten veel meer aanvangen dan louter snoepen. Eigenlijk passen ze in vrijwel elk gerecht. Maar zeker en vast in deze Italiaanse focaccia met mozzarella en broccolipesto.

Zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten zijn geen tomatensoort op zich, maar wel een overheerlijke en graag gesmaakte variant op de klassieke tomaat. Meestal worden ze bewaard in olie, soms met extra kruiden eraan toegevoegd. Ze zijn vooral populair in het zomerseizoen: in salades en pasta’s of op broodjes. Met deze hartige muffins pak je het net iets creatiever aan.

Andere Solo-leden over dit artikel (0)