Workshop ***** (1 stem)

3x speculaas

met makkelijke, interactieve videorecepten

In deze workshop ontdek je

  • hoe je spectaculair snelle speculaas maakt
  • wat speculaaskruiden nu eigenlijk zijn
  • hoe je zelf in 1-2-3 een spuitzakje vouwt
  • een supertip om speculaas extra crunch te geven.

Wat denk je ervan om straks de échte speculaas eens zelf thuis te bakken? Wim toont je de recepten voor de klassieke-speculaas-bij-de-koffie, een crunchy pastavariant om op je boterham te smeren én supertoffe speculaasmannetjes om Sinterklaas mee te vieren. Kom snel binnen, Wim verwacht je!

Start de workshop

Wims baktips voor speculaas

Veel gestelde vragen over speculaas bakken

Wat zijn speculaaskruiden?

Speculaas krijgt zijn karakteristieke smaak door de specerijenmix die in de bereiding gebruikt wordt. De speculaasmengeling bestaat in verschillende varianten. De meest klassieke mix bevat kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper. 

Waar kan ik speculaaskruiden kopen?

Tegenwoordig vind je speculaaskruiden in de grotere supermarkt. Ook in sommige biowinkels en speciaalzaken kan je daarvoor terecht. Als je ze niet vindt, dan kan je ook zelf je eigen kruidenmix samenstellen.

Dit is een voorbeeld van een smakelijke speculaasmengeling:
30 g kaneel 
10 g kruidnagel 
10 g nootmuskaat 
5 g witte peper 
5 g anijszaad 
5 g korianderzaad

Doe alle specerijen in een hakmolen (of een elektrische koffiemolen) en maal ze poederfijn. Bewaar de mengeling in een potje met deksel. 

Is het nu eigenlijk speculaas of speculoos?

Als je hem zelf bakt, noem het dan gerust 'speculaas'. Het woord 'speculoos' wordt eerder commerciëel gebruikt. Het geeft doorgaans aan dat het om koekjes gaat zonder de karakteristieke specerijenmix. 

Hoe bewaar ik speculaaspasta het best?

Bewaar de zelfgemaakte pasta in de koelkast in een goed afgesloten pot. De pasta van Wim bevat geen bewaarmiddelen, maar je kan er toch wel een week lang van genieten. 

Hoe bewaar ik mijn speculaaskoekjes optimaal?

Zoals de meeste droge koekjes bewaar je speculaas het best in een gesloten koekjestrommel. Vocht maakt de koekjes minder krokant en dus ook minder smakelijk. Je kan ook een kookbuiltje met rijst in de doos leggen om vocht op te nemen. Extra tip: bewaar geen krokante harde koekjes én zachte koekjes in dezelfde doos. 

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)