Workshop *** (6 stemmen)

3 x pannenkoeken

met makkelijke, interactieve videorecepten

In deze workshop ontdek je

  • 3 eenvoudige, maar overheerlijke recepten
  • hoe je pannenkoekenbeslag superluchtig maakt
  • waarom je een koekenpan niet mag afwassen
  • wat je kan afleiden uit eierlabels

Als je ons Belgen naar ons favoriete dessert of vieruurtje vraagt, dan kan je er donder op zeggen dat pannenkoeken in de top 3 staan. Daarom toont Wim je hoe je het klassieke pannenkoekenbeslag, heerlijk gevulde pannenkoeken en een klepper van een pannenkoekentaart thuis zelf klaarmaakt. Kom naar de workshop en bak lekker mee!

Start de workshop

Wims baktips voor pannenkoeken

Veel gestelde vragen over pannenkoeken bakken

Bestaan er enkel zoete pannenkoeken?

Nee hoor, hartige pannenkoeken kunnen net zo goed smaken. Vooral in Bretagne zijn ze op dat gebied pannenkoekenspecialist. Daar worden de beroemde Bretoense 'galettes' gebakken op basis van boekweitmeel. Je kan die donkere pannenkoeken eten met de meest uiteenlopende soorten van hartig beleg. Een speciaal soort hartige pannenkoek is de panza, een samentrekking tussen pannenkoek en pizza. De panza wordt belegd met gehakt of salami en groenten zoals champignons of paprika, daarna bestrooid met geraspte kaas en tenslotte gegratineerd. Zeker het proberen waard!

Welke pan gebruik ik best voor pannenkoeken?

Er zijn speciale pannenkoekenpannen in de handel, met een heel laag opstaand randje. Meestal zijn die ook voorzien van een handige anti-aanbaklaag. Om echt authentieke pannenkoeken te bakken is een doorleefde koekenpan het ideale gereedschap. Spoel deze pan na het bakken niet schoon met afwasmiddel of een andere zeep. Veeg ze schoon met een vodje of een prop keukenpapier. En hoe vaker je er pannenkoeken in bakt, hoe beter ze gaan smaken! 

Kan ik pannenkoeken gemakkelijk bewaren?

Natuurlijk! Het is verstandig om in één keer een hele stapel pannenkoeken te bakken en daar dan meerdere dagen van te genieten. Bewaar de pannenkoeken op een bord in de koelkast, onder een vel vershoudfolie. Zoniet drogen ze uit en krullen ze op. Verwarm de gekoelde pannenkoeken bij voorkeur in de microgolfoven. Wie ze opnieuw in de pan legt riskeert dat ze verder bakken en daardoor uitdrogen. 

Hoe maak ik het beslag van mijn pannenkoeken luchtiger?

Om je pannenkoeken luchtiger en minder calorierijk te maken kan je als vloeistof voor de helft melk gebruiken en voor de helft spuitwater. In feite kan je elke koolzuurhoudende vloeistof gebruiken: bier, cider, gemberbier,… de mogelijkheden zijn legio. Nog een tip voor luchtige pannenkoeken: scheid de eiwitten van de eierdooiers. Gebruik in de eerste fase van het deeg enkel de eierdooiers. Klop de eiwitten op en spatel ze voorzichtig onder het deeg vlak voor je begint te bakken. 

Wat is het verschil tussen een flensje en een pannenkoek?  

Het verschil zit hem in de dikte. Een flensje is een extra dunne pannenkoek, zoals de Franse Crêpe Suzette. In de Verenigde Staten heeft men de gewoonte om hun pancakes iets kleiner en dikker te maken dan wat wij Belgen gewoon zijn. Ze worden vaak met karnemelk gemaakt waardoor ze luchtiger zijn. De inwoners van het Oost-Vlaamse Elst, zijn bijzonder trots op hun geutelingen. Dat is een dikke pannenkoek die volgens de traditie in een oven wordt gebakken met langs beide kanten een houtvuur. 

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)