Zelf tapas maken

Tapas is de verzamelterm voor de aperitiefhapjes die in Spanje worden opgediend om het hongergevoel op te wekken. Deze kunnen variëren van koude tot warme hapjes en worden vaak gecombineerd met een aperitief of een andere drank. Ondertussen zijn er ook in onze landen al heel wat tapasbars gekomen waar je de echte tapas kunt proeven.

Welke tapas zijn er allemaal?

Er zijn honderden verschillende soorten hapjes die sterk verschillen van regio tot regio. Zo vind je in het noorden van Spanje vaak kleine stukjes brood die worden belegd met allerlei verschillende ingrediënten zoals vis, vlees of vegetarisch. De traditionele Spaanse tapas bestaan echter uit serrano ham, olijven, calamares of gefrituurde inktvisringen, kaas en tortillas. Andere vaste waarden op het menu zijn de Spaanse gehaktballetjes, de patatas bravas of gebakken aardappelen, chorizo en aioli, een olie-lookbereiding die in Catalonië vaak als saus wordt gebruikt.

Variaties

Ondertussen zijn Spaanse tapas uitgegroeid tot een vaste waarde in de Spaanse keuken. Omdat Spanjaarden eerder belang hechten aan de kwaliteit en versheid van hun producten dan aan de moeilijkheid van het gerecht, zijn deze smakelijke hapjes uitgegroeid tot een volwaardige maaltijd. Zo worden in verschillende bars en restaurants de hapjes gecombineerd tot een volledige maaltijd.

Gelegenheden

In Spanje eet men het avondmaal vaak erg laat op de avond en op verplaatsing. Zo zijn deze culinaire hapjes ook een vaste waarde in het avondritueel. Bij ons vinden we het dan weer niet traditioneel iedere avond op het menu, maar houden we het eerder bij aparte gelegenheden. Waar een vrijdagavond op café erg aangenaam kan zijn met enkele van deze hapjes, is het ook een leuke optie om zelf tapas te maken als je vrienden uitnodigt.

Enkele eenvoudige recepten

Zelf tapas maken is helemaal niet zo moeilijk en kan dus interessant zijn als je een groep vrienden uitnodigt bij je thuis. Zoals eerder al gesteld, zijn Spanjaarden meer bezig met de kwaliteit en versheid van hun ingrediënten dan met de moeilijkheid van het gerecht. De meeste tapas recepten zijn ook niet erg moeilijk om te maken en kunnen snel klaargemaakt worden. Chorizo in wijn Voor dit snelle hapje heb je enkel chorizo en witte en rode wijn nodig. Meng de witte en rode wijn met elkaar en warm deze op. Prik daarna de worst met een vork en leg deze in de wijn. Na een kwartiertje pruttelen kun je de worst in plakjes snijden en serveren.

Wil je zelf tapas maken en heb je meer inspiratie nodig? Bekijk dan de lekkere tapas recepten van Solo Open Kitchen en ga aan de slag!

100% kans op slagen met deze videorecepten

Niets makkelijkers dan gewoon kijken hoe het moet, toch? Dankzij deze videorecepten zet jij stap voor stap een overheerlijk gerecht op tafel. Snel, simpel en zonder stress!

Makkelijke recepten waar iedereen van houdt

Op zoek naar die ene klassieker op grootmoeders wijze? Of liever een verrassend gerecht dat echt iederéén omverblaast? Deze makkelijke recepten vallen altijd in de smaak!

Toon meer lekkers