Tomaten zijn ontzettend veelzijdig: elke kok kan ermee aan de slag. Onze tips zetten je alvast op weg.

Koken met tomaten, dat kan zo makkelijk of moeilijk als je maar wil. Rauw op tafel geploft of netjes ontveld: beginners én gevorderden kunnen met tomaten aan de slag. Bovendien vind je ze in heel wat keukens. Van Vlaamse boerenkost tot Indiase streetfood. En koud of warm, in de zomer smaken tomaten altijd even fris.

Tomaten zijn allemansvrienden. Ze komen goed overeen met iedere kok û ervaren of onervaren.

Tomaten zijn allemansvrienden. Ze stellen zich flexibel op tegenover iedere kok – ervaren of onervaren. Je gasten verwennen met een kleine en makkelijke, maar heerlijke hap? Met een snelle bruschetta is het zo gepiept. Of overweeg eens een Griekse salad on a stick: komkommer, kerstomaatjes, olijven en wat feta op een stokje, geserveerd met een eenvoudige yoghurtdip.

Tomaten voelen zich in iedere keuken thuis. Verras je vrienden met een Spaanse gazpacho, of hou het lekker Belgisch met tomaat-garnaal. Liever wat exotischer op tafel toveren? Haal je wraps dan uit de kast, en vul ze met enkele plakjes rosbief en een Indiase tomatenchutney.

Niemand die nee zegt tegen een koude pastasalade met tomaatjes en rucola. In combinatie met een goed glas wijn de ideale maaltijd om hete zomerdagen mee af te sluiten. Maar met een warme ovenschotel lukt dat net zo goed. Vul een ovenschaal met zalm, kerstomaten, courgette, peper, zout en een flinke scheut olijfolie. Gewoon in de oven zetten, afwerken met een klontje Solo en intussen nog even heerlijk genieten van dat laatste streepje zon.