Artikel ***** (1 stem)

Vol-au-vent - Franse keuken

Vol-au-vent

Vol-au-vent is een onvervalste klassieker die op de kaart van bijna elke bistro, taverne of brasserie terug te vinden is. Toegegeven, de benaming kan al wel variëren tussen bouchée à la reine, koninginnenhapje of simpelweg vol-au-vent. Deze vlaggen dekken nochtans meestal wel degelijk dezelfde populaire lading.

Wat wij in België kennen als vol-au-vent is een overheerlijke kippenragout, die meestal wordt geserveerd in een luchtig bladerdeeggebakje. Het is ook dit laatste gebakje waaraan het gerecht zijn naam dankt.

De oorspronkelijke vol-au-vent werd in de vroege negentiende eeuw bedacht door Marie-Antoine (of Antonin) Carême. Het opzet van deze Franse chef was een alternatief te creëren voor de kruimel- en korstdegen, die toen meestal werden gebruikt om pasteien te bakken. De bereiding van pasteien met een licht bladerdeeg, resulteerde in baksels die zo licht waren dat ze op de wind konden wegvliegen. De term vol-au-vent was geboren.

Weetje: Enkel in België en Zwitserland wordt de term vol-au-vent puur gebruikt om de populaire kippenragout aan te duiden. In Frankrijk bijvoorbeeld duidt de term nog steeds op het bladerdeeggebak en kan dit met heel wat verschillende vullingen worden gecombineerd.

Eenvoudig te bereiden, heerlijk om te eten

Zoals vermeld is de basis van een Belgische vol-au-vent bijna altijd dezelfde. Het gerecht bestaat eenvoudigweg uit een vidé, gevuld met een ragout op basis van kippenvlees en een veloutésaus van melk, room, bloem en kippenbouillon. Stuk voor stuk eenvoudige ingrediënten, die zich makkelijk laten verwerken. Bovendien zijn deze ook allen zeer budgetvriendelijk, zelfs indien je de kant-en-klaar koopt.

Naar gelang je eigen voorkeur kan je natuurlijk eigen accenten leggen door extra ingrediënten toe te voegen. Enkele populaire extra’s, die zeer lekker smaken in combinatie met de traditionele vol-au-vent basis, zijn:

 

Andere Solo-leden over dit artikel (0)