Recepten met wortel

Gastronomie
Wortelen zijn multi-inzetbare groenten. Je kunt ze rauw eten met een dressing, maar je kunt ze ook gestooft, gekookt of verwerkt in taarten, puree en stoofpotjes klaarmaken. Of maak eens wortelsap, ook heel lekker.
Was ze goed in een beetje water en snij de uiteinden af.
Daarna kun je wortelen op verschillende manieren snijden: in schijfjes, in julienne, in brunoise of geraspt.
De eerste nieuwe wortelen (in april) kun je maximum twee dagen in de groentela in de koelkast bewaren. Van juni tot oktober vind je wortelen die gekweekt werden in volle grond. Vers geplukt zijn die zeer lekker. Tussen oktober en maart vind je winterwortelen. Die zijn lang en soms dik. Ze worden bewaard onder de grond of in koelcellen.
Bewaring
Wortelen worden het hele jaar door verkocht. Verse wortelen hebben een intense oranje kleur. Worden de wortelen verkocht met het loof er nog aan? Let er dan op dat de bladeren stevig en groen zijn.
Tips en weetjes
Voeg wat citroensap toe bij geraspte wortelen. Zo worden ze niet bruin.