Puree bestaat in vele vormen en soorten. Maar de absolute klassieker in de Belgische keuken is en blijft de aardappelpuree. Smeuïg, smaakvol en lekker in alle seizoenen. Maar hoe moet je lekkere, smeuïge aardappelpuree maken? Wij delen graag ons ideale puree recept met jou!

BEREIDING AARDAPPELPUREE

Aardappelen kan je op duizend-en-één manieren bereiden: gebakken in de pan, versneden tot frietjes of als heerlijke puree. Aardappelpuree is geschikt voor elke gelegenheid, zowel voor doordeweekse dagen als voor feestelijke diners!


Wij lijsten graag een aantal tips voor je op die je helpen om elk puree recept naar je hand te zetten:

  • Kies voor bloemige aardappelen, dat geeft het lekkerste resultaat.
  • Kook de aardappelen volledig gaar voor je er puree van maakt.
  • Eenmaal de aardappelen gaar zijn, neem je het deksel van de pot en laat je ze nog wat afkoelen. Op die manier kan het resterende water volledig verdampen.
  • Verwerk de aardappelen tot puree met een passe-vite of met een pureestamper.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg aan het einde van je bereiding een eierdooier en een klontje Solo toe voor een heerlijk resultaat.

SOORTEN PUREE

De liefhebbers van aardappelpuree kan je indelen in twee groepen. Er zijn mensen die hun puree graag smeuïg hebben, zonder dat er nog brokjes aardappelen in zitten. Anderen hebben dan weer liever wel nog wat brokjes in hun puree. Met ons puree recept kan je beide groepen bekoren.

Als je houdt van smeuïge puree, haal je de aardappelpuree best door een passe-vite. Zo krijg je een homogene massa zonder stukjes. Als je liever nog wat brokjes in je puree hebt, stamp dan de aardappelen fijn met een pureestamper.

Een mixer is een absolute boosdoener als je puree gaat maken! Gebruik nooit een mixer, keukenmachine of blender om je puree te mixen. Dat maakt de structuur van je aardappelen volledig kapot en zorgt ervoor dat je aardappelpuree er dun en kleverig uitziet. Een goede aardappelpuree is licht en luchtig.