Puree bestaat in vele vormen en soorten: wortelpuree, knolselderpuree, spinaziepuree en ga zo maar door. Maar de absolute klassieker in de Belgische keuken is en blijft de aardappelpuree. Smeuïg, smaakvol en lekker in alle seizoenen! Maar wat is nu de beste manier om deze lekkernij te bereiden? Wij delen graag onze tips met jou. Op die manier is aardappelpuree maken kinderspel!

De perfecte puree

Het lijkt eenvoudig, zo’n toefje overheerlijke puree op je bord. Toch is aardappelpuree maken niet zo simpel als het lijkt. Wij geven je graag een aantal regels die je best in acht neemt.

  • Kies voor bloemige aardappelen, dat geeft het lekkerste resultaat.
  • Kook de aardappelen volledig gaar voor je er puree van maakt.
  • Eenmaal de aardappelen gaar zijn, neem je het deksel van de pot en laat je ze nog wat afkoelen. Op die manier kan het resterende water volledig verdampen.
  • Verwerk de aardappelen tot puree met een passe-vite of met een pureestamper.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Voeg aan het einde van je bereiding een eierdooier en een klontje Solo toe voor een heerlijk resultaat.

Soorten puree

De liefhebbers van smeuïge puree halen hun aardappelen best door een passe-vite of roerzeef. Zo krijg je een lekkere puree zonder stukjes. Als je liever nog wat brokjes in je puree hebt, stamp dan aardappelen fijn met een pureestamper. Een mixer en puree zijn een slechte combinatie! Een gouden regel: gebruik nooit een mixer, keukenmachine of blender om je puree te mixen. Dat maakt de structuur van je aardappelen volledig kapot en zorgt ervoor dat je puree er dun en kleverig uitziet. Een goede puree hoort licht en luchtig te zijn.