Een lamskotelet bakken lijkt op het eerste zicht niet makkelijk. Toch is het niet moeilijk om lamskoteletten goed bruin te braden zonder dat ze hun sappige smaak verliezen. Dankzij onze tips bereid je lamskotelet als een echte chef!

SAPPIGE LAMSKOTELETTEN

Een lekkere lamskotelet bakken begint al bij de voorbereiding. Vraag bij de slager naar Brits lamsvlees, dat is het lekkerst. Reken ongeveer 150 gram vlees per persoon. Zoals bij veel etenswaren, luidt ook hier: hoe verser, hoe beter! Koop het lamsvlees dus liefst de dag zelf.

Haal je vlees minstens een kwartier van tevoren uit de koelkast, zo kan het wat op temperatuur komen voor je het in de pan legt. Dep de lamskoteletten droog en kruid met peper en zout. Hou je van een meer specifieke smaak? Dan kan je ook rozemarijn en Marokkaanse vleeskruiden gebruiken om je koteletjes te kruiden.

Eenmaal de voorbereiding achter de rug is, komt het erop aan het lamsvlees precies lang genoeg te bakken. Schroei het vlees eerst gedurende 20 seconden aan beide kanten dicht op een hoog vuur. Zo krijgt het een mooi bruin korstje. Zet daarna het vuur iets zachter en bak de koteletten nog 3 minuten per kant. Je lamskoteletten zijn nu klaar om op te dienen!

Je kan de lamskoteletten ook braden in de oven. De voorbereiding en het aanbakken blijven hetzelfde. Maar in de plaats van het lamsvlees nog verder te bakken op een zacht vuurtje, kan je het ook nog 8 minuten laten garen in de oven. Zorg er dan wel voor dat je oven voorverwarmd is op 180°C.

LAMSKOTELETTEN MARINEREN

Je lamsvlees wordt nog lekkerder als je het van tevoren marineert. Een marinade maak je makkelijk zelf. Wat heb je nodig?

  • 4 el olijfolie
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el chilisaus
  • 2 el citroensap
  • verse kruiden naar keuze (bv. tijm, rozemarijn of dragon) en een beetje peper en zout.

Meng alle ingrediënten in een schaal. Leg de lamskoteletten in de marinade en zet alles twee uur in de koelkast. Wrijf de overtollige marinade, de ui en de knoflook van het vlees voor je het bakt. Zo voorkom je dat die stukjes aanbranden tijdens het bakken. Smakelijk!

Meer inspiratie nodig? Bekijk dan al onze recepten met lamskotelet!