Aardappelen behoren tot de grondlaag van de Belgische keuken. En terecht! Ze zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel en leveren je energie doorheen de dag. Wist je dat deze veelzijdige knollen caloriearm zijn en onbereid geen grammetje vet bevatten?

CREATIEF MET AARDAPPELEN

Variëren met één basisproduct? Het kan met aardappelen. Je kunt ze met bijna elk gerecht serveren. Worst met rodekool en puree, brochettes met een aardappelslaatje of aardappelsoufflé? Met onze tips tover je elke dag een ander aardappelgerecht tevoorschijn!

DE JUISTE AARDAPPEL

Welke aardappel is het meest geschikt om te koken of te bakken?
Als je aardappelen wilt bakken, koken of opvullen, kies je het best voor vastkokende aardappelen. Die behouden hun vorm perfect na het koken. Ze bloemen niet. Doordat ze zo stevig zijn, hebben vastkokende aardappelen een iets langere kooktijd dan bloemige soorten.
De bekendste variëteiten: Charlotte en Nicola.

Welke aardappel is het meest geschikt voor puree of frietjes?
Bloemige aardappelen bevatten meer zetmeel dan vastkokende aardappelen. Ze vallen tijdens het koken gemakkelijker uiteen. Deze aardappelen lenen zich goed voor puree of frietjes. Ze zijn ook ideaal om te poffen.
De bekendste bloemige soort: Bintje.

HOE KUN JE AARDAPPELEN BEREIDEN? EEN MINIWIJZER.

Aardappelen koken
Schil de aardappelen met een aardappelschiller of een aardappelmesje. Spoel ze in koud water en kook ze daarna in water. Na ongeveer 20 minuten zijn de aardappelen gaar en giet je ze af. Klaar om te eten of verder te verwerken.

Aardappelpuree
Pureer bloemige, gekookte aardappelen. Voeg er een beetje melk, een klontje Solo en Solo Delifine aan toe. Kruid met nootmuskaat, zout en peper.
Tip: je kunt aardappelen voor puree ook meteen in melk koken. Gebruik die melk dan om de puree te bereiden.

Aardappelen bakken in de pan
Laat de gekookte aardappelen afkoelen en snij ze in schijfjes of blokjes. Bak ze in de pan tot ze goudgeel zien.
Tip: voeg ook eens fijngesnipperde ui en spekblokjes toe voor extra smaak!

Aardappelen bakken in de oven
Aardappelen in de oven bieden zoveel mogelijkheden: maak je aardappelschijfjes of puree in de oven (lekker met beschuitkruimels of paneermeel erover!)? Ga je voor gratin, gepofte aardappelen of soufflé?

Aardappelen in de pel
Bereid je aardappelen in de pel? Maak de aardappelen eerst goed schoon, zodat er geen zand meer aan hangt. Borstel ze en spoel ze nog eens. Zet ze op in kokend water en giet ze na 5 minuten af. Zet ze daarna opnieuw op in kokend water en laat ze gaar worden.
Tip: heel lekker bij aardappelen in de pel is kruidenmargarine! Je maakt het gemakkelijk zelf met zachte Solo, tuinkruiden, look, zout en peper.

Aardappelen in de wok
Je kunt kleine blokjes of schijfjes aardappelen ook klaarmaken in een wok met wat Solo Vloeibaar Light. Gewoonweg onweerstaanbaar!

Frieten
Snij grote, bloemige aardappelen (bijvoorbeeld Bintjes) in fijne reepjes. Droog ze goed af in een handdoek of in keukenpapier. Bak telkens een handvol frieten in een friteuse met Solo Frituurvet op 160°C. Laat de voorgebakken frieten uitzweten in een kom met een stuk keukenpapier. Verwarm het frituurvet tot 190°C en bak de frieten nog eens enkele minuten tot ze goudkleurig zijn. Superlekker met een heerlijke steak!

Aardappelchips
Bereid zelf je aardappelchips: in de oven of in de friteuse. Lekker uit het vuistje en met een dipsausje. Maar je kunt ze gerust ook eens klaarmaken in een gerecht met varkensvlees of zeebaars!