Recepten met aardappel

Gastronomie
De aardappel behoort tot de Nachtschadigen en is zo familie van de tomaten, aubergines en paprika’s. Hoewel het loof van de aardappelplant giftig is, zijn de (bereide) knollen wel eetbaar en zelfs uiterst voedzaam.

Aardappelen staan nog maar enkele eeuwen op het menu in Europa, maar ze zijn wel een van de belangrijkste voedingsbronnen geworden. Ze zijn het basisingrediënt voor heel wat soepen en ook bij vlees, vis en gevogelte smaken ze.

Hun status als basisvoedsel hebben ze te danken aan hun flexibiliteit en hun diversiteit. Aardappelen zijn makkelijk te telen en ze lenen zich makkelijk tot verschillende soorten bereidingen: gefrituurd of gekookt, gestoomd of in de oven bereid, gegratineerd of als puree, …

Er bestaan zo’n 300 aardappelrassen, met elk hun eigen specialiteit.
Kies dus steeds de aardappel die het meest geschikt is voor het gerecht dat je wilt klaarmaken.

Bloemige aardappelen met een witte kleur (waaronder de bekendste soort Bintje) hou je het best voor soepen en puree.

Stevigere, vastkokende aardappelen (Nicola, Charlotte) lenen zich tot allerlei culinaire hoogstandjes.

Nieuwe aardappelen (Primeurs) kun je perfect koken, bakken, grillen of in de oven bereiden. Ze zijn enkel in het begin van het seizoen verkrijgbaar.Bewaring
Met uitzondering van de Primeurs zijn aardappels het hele jaar door verkrijgbaar.
Let erop dat de aardappelen stevig en gaaf zijn en dat ze geen uitlopers of groene plekken hebben. Op een koele en donkere plaats (niet in de koelkast!) kun je aardappelen geruime tijd bewaren. Kies liever voor een geperforeerde papieren zak dan voor een plastic zak om aardappelen te bewaren.


Tips en weetjes
Kook aardappelen zoveel mogelijk in de schil: dan behouden ze hun smaak en vitaminen het meest.

Start de receptzoeker

Wil je iets op tafel toveren met wat je nu al in huis hebt? Vertel ons wat er in je koelkast ligt - wij vertalen het meteen in inspirerende recepten.

Koken vanuit je koelkast | Gebruik de handige receptzoeker