Artikel *** (19 stemmen)

Pannenkoeken maken

  • 2 reacties
  • 48 keer bewaard
  • 115 940 keer bekeken

Pannenkoeken, wie kent ze niet? Heerlijke dunne, ronde koeken bereid uit beslag en gebakken op een hete bakplaat of in een koekenpan. De meeste pannenkoeken recepten werken met bakpoeder om het beslag te doen rijzen. Er zijn twee grote varianten in pannenkoeken: hartige pannenkoeken en zoete pannenkoeken. Beide soorten kunnen op elk moment van de dag worden gegeten.

De vorm en structuur verschillen sterk van regio tot regio. Alleen al in Europa bestaan er tientallen verschillende soorten. In Duitsland maakt men bijvoorbeeld pannenkoeken van aardappelen. Bretoense pannenkoeken zijn dan weer dunne pannenkoekjes die aan beide kanten worden gebakken in een speciale koekenpan. En boekweit pannenkoeken zijn hartige, gevulde pannenkoeken met kaas, ham, ei of andere overheerlijke ingrediënten.

Soorten pannenkoeken

Pannenkoeken zijn er in alle maten en soorten. Hieronder vind je alvast 4 bekende varianten:

  • Pannenkoeken met appel : Deze pannenkoeken lijken op gewone pannenkoeken, met dat verschil dat er stukjes of schijfjes appel verwerkt worden in het beslag. Pannenkoeken met appel kan je als ontbijt of als dessert serveren. Bovendien zijn deze pannenkoeken overheerlijk met een beetje Griekse yoghurt, honing of een bolletje vanille-ijs.
  • Normandische pannenkoeken: Bij Normandische pannenkoeken worden eerst enkele schijfjes appel in wat boter gebakken en bestrooid met suiker om ze te laten karamelliseren. Vervolgens giet je er het pannenkoekenbeslag overheen. Een onweerstaanbaar lekkere combinatie van appel en een vleugje karamel.
  • Geflambeerde pannenkoeken: Pannenkoeken flamberen is een kooktechniek waarbij alcoholische drank (zoals Calvados of rum) als smaakmaker gebruikt wordt. Die wordt tijdens het bakken over pannenkoek gesprenkeld en in brand gestoken. Zo verdampt de alcohol en neemt de pannenkoek het typische aroma van het drankje op.
  • Bretoense pannenkoeken: Deze pannenkoeken zijn te vergelijken met pizza, maar ze zijn een stuk makkelijker te bereiden. Net zoals je pizza belegt met je favoriete ingrediënten kan je dit ook bij Bretoense pannenkoeken doen. Jij beslist!

Hoe maak je pannenkoeken

Pannenkoeken bakken is eigenlijk kinderspel. Het basisrecept voor pannenkoeken bevat slechts een 5-tal ingrediënten. Belangrijk is wel dat je een goede antikleefpan hebt, zodat je de pannenkoeken makkelijk kan omdraaien of - voor de pannenkoekenbakkers met iets meer ervaring - opgooien. Oefening baart kunst!

Andere Solo-leden over dit artikel (2)

Gepost door bo023340 op 06 december 2015 om 23u40

Zal zeker iets hieruit proberen! Is lang geleden en dat is eens iets anders!

Laad meer reacties