Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, spelt, haver, gerst, rogge en dus ook in heel wat afgeleide graanproducten: brood, pizza, pasta, paneermeel, koekjes, cake en taart. Maar gluten komen ook voor in producten waarin je ze niet zou verwachten. Als bindmiddel in soepen en sauzen bijvoorbeeld, of in bepaalde soorten snoep of ijs. 1 op de 200 Belgen is daar allergisch voor. Zo’n glutenintolerantie - ook wel bekend als coeliakie - is een blijvende onverdraagzaamheid voor gluten in de voeding. Dat leidt in veel gevallen tot ernstige maag- of darmklachten. Mensen die last hebben van een glutenallergie moeten dus wat voeding betreft heel goed op hun doen en laten letten.

Gluten komen ook voor in producten waarin je ze niet zou verwachten.

Maak je graag zelf gebak voor bij de koffie, maar zit je met de handen in het haar omdat je iemand met glutenallergie op bezoek krijgt? Hoeft niet. In de doorsnee supermarkt vind je vandaag de dag een goed basisgamma aan glutenvrije bakproducten. Glutenvrij bakken is bovendien niet moeilijk en het resultaat is minstens even lekker. Je zal zien dat je gasten zonder glutenallergie met evenveel smaak van je zelfgebakken taart, cake of koekjes genieten.