‘Ballekes in tomatensaus’. Gevulde paprika’s uitde oven. Of de volstrekt eigenzinnige versie van de spaghetti bolognese dieiedereen — jàwel, zonder uitzondering ­— wel eens op tafel zet. Gehakt is zo’n alledaags ingrediënt in onze keuken geworden, dat we bijna vergetenzijn hoe ongelooflijk veelzijdig en lekker het kan zijn. Bovendien is het eenabsolute topfavoriet in zowat elk gezin: het eten kan snel op tafel als demagen knorren én kinderen zijn er dol op. Wij gingen voor jou op zoek naar originele gehaktrecepten om je tafelgasten mee te verrassen!

Gehakt blijft een topfavoriet: staat snel op tafel én kinderen zijn er dol op.

Ga dan meteen aan de slag met deze 3 overheerlijke recepten met gehakt. ’t Is supersimpel: we tonen je telkens ineen korte stap-voor-stapvideo hoe snel en eenvoudig je deze gerechten op tafelzet. Neem je laptop of tablet mee naar de keuken en... aan de slag!

Omdat smaken nu eenmaal verschillen is het goed om weten dat je de keuzehebt uit verschillende soorten gehakt als je gaat koken. En allemaal hebben ze eeneigen smaak en textuur. Laten we even de populairste soorten bekijken (én hetlekkers dat je ermee kan klaarmaken) …

 1. Zuiver rundsgehakt of amΘricain natuur

  Rundsgehakt is vers gemalen rundsvlees van de magere, maar minder ‘edele’ stukken van het beest. Zo is bijvoorbeeld het taaie, maar o zo smaakvolle nekvlees ideaal voor gehakt. Rundsgehakt is het onmisbare basisingrediënt voor wie zijn tafelgasten wil verbluffen met een totally awesome homemade burger.

 2. Gemengd gehakt
  Veruit de populairste gehaktsoort, omdat ze meestal the best of both worlds in zich heeft. Vaak is de mix half-om-half: één deel mager rundsvlees en één deel gemalen vlees met een iets hoger vetgehalte. Daardoor is het niet alleen makkelijk te verwerken tot worstjes of balletjes, maar bakt het ook mooi bruin in de pan. Varkens-rundsgehakt is zonder twijfel de nummer 1 bij Belgische gezinnen: je kan je geen spaghetti bolognese of parmentierschotel voorstellen zonder. Wie het liever iets verfijnder heeft, gaat voor varkens-kalfsgehakt. De beste keuze voor — begin alvast te watertanden — die gehaktballetjes in je zelfgemaakte vol-au-vent.

 3. Kippengehakt

  Inderdaad, ook van mager kippenvlees wordt tegenwoordig gehakt gemaakt. Het gehakt is lichtbeige van kleur, met een iets vastere structuur en een zachte smaak. Probeer het zeker eens als alternatief voor ‘gewoon’ gehakt in tacos of wraps, met rijst, paprikablokjes en zoete maïs. Een aanrader! Maar opgelet… net als bij andere bereidingen met kip geldt hier de regel: zorg er altijd voor dat het vlees voldoende gegaard is.

 4. Lamsgehakt

  Mogen we jou voorstellen: ons buitenbeentje! Lamsgehakt is wat aparter en sterker van smaak dan de andere gehaktsoorten. Dat maakt het een vaste waarde in de spicy wereldkeuken. In Griekenland, Turkije, Marokko en andere landen rondom de Middellandse Zee wordt er prachtig met lamsgehakt getoverd. Tajine, kefta of bladerdeegpasteitjes? Wij zijn er dol op! Koken met lamsgehakt is bovendien de perfecte keuze voor als je vrienden over de vloer krijgt die enkel halal vlees eten.

De smaak van gehakt te pakken? Volg onze receptcollectie met gehaktrecepten en ontdek nog veel meer inspiratie voor originele en overheerlijke gerechten met gehakt!