Wanneer de eerste zonnestralen de dagen beginnen op te fleuren, steken gedachten aan zomers genieten de kop op. Bij het vooruitzicht van warme temperaturen en een zonovergoten tuin of terras is de tijd dan ook aangebroken om de barbecue van onder het stof te halen. Te vroeg? Helemaal niet! Een goede voorbereiding is immers de beste garantie op een zorgeloze barbecue. Wat is er ten slotte leuker dan met vrienden en familie genieten van een breed scala aan gerechten? De stralende zon, het juiste gezelschap en wat zalige zomervibes maken het plaatje compleet.

VARIEER VOOR EEN GESLAAGDE BARBECUE

Bij een barbecue wordt nog al te vaak gedacht aan de klassieke vlees- of kipgerechten. Nochtans biedt deze vorm van outdoor cooking heel wat meer mogelijkheden. Naast de typische hamburgers, steaks of drumsticks vind je immers ook heerlijke barbecue recepten met vis, zeevruchten of zelfs groenten. De verschillende manieren van kruiden geven je bovendien de kans elk gerecht een specifieke toets mee te geven: marinades, (minder) traditionele kruiden, kruidenmargarines en vuurkruiden. Stuk voor stuk dragen ze bij tot het creδren van een bijzonder palletà pure verwennerij voor de smaakpapillen!

BARBECUEËN IS MEER DAN ENKEL BAKKEN EN GRILLEN

Experimenteer bij het barbecueën zeker eens met verschillende bakwijzen. Natuurlijk ken je het traditionele grillen! Waarom niet eens afwisselen met vispapillotten, zelfgemaakte brochettes met minder typische combinaties of het omwikkelen met een plakje spek. Almaar meer barbecue toestellen en buitenkeukens lenen zich trouwens perfect voor het roken van gerechten. De smaakvolle houttoets die jouw recepten zo meekrijgen, zal je genodigden versteld doen staan.

HYGIËNE TIPS

Bij het bereiden van een overheerlijke barbecuemaaltijd zijn er, net als bij het binnenshuis koken, enkele hygiënische maatregelen die je best in acht neemt:

  • Bewaar alle verse ingrediënten apart in de koelkast tot je ze gaat bakken. Zorg ervoor dat vis, vlees en groenten goed gescheiden blijven. Ook na het bakken moet je alles apart bewaren van het ongebakken voedsel.
  • Gebruik aparte snijplanken. Niet alleen voor het rauwe en gebakken vlees, maar ook voor de vis en de salades.
  • Gebruik proper keukengerei. Het prikken van onbereid en gebarbecued vlees met dezelfde vleesvork is af te raden.
  • Was je handen regelmatig met zeep en droog ze af met een propere handdoek.

Wie deze tips ter harte neemt, is niet alleen zeker dat de barbecue heerlijk smaakt, maar geeft kruisbesmetting van voedingsmiddelen geen enkele kans.