Eindelijk lente! Dat betekent niet alleen dat we wat vaker in openlucht kunnen eten. Het seizoen luidt ook de komst in van onze Belgische asperges! De groente is een echt streek en seizoensproduct dat erg geliefd is door zijn verfijnde, unieke smaak.

Nationaal goud voor smaak

Witte en groene asperges worden heel het jaar door geïmporteerd uit landen als Peru, Spanje en Frankrijk. Maar de heerlijke asperges uit binnenlandse teelt zijn slechts een beperkte periode te koop. Je vindt ze vanaf midden april tot eind juni in je supermarkt en op de markt. Dit Belgische goud staat qua smaak nét een trapje hoger dan zijn buitenlandse neefje. En daar mogen we best trots op zijn!

Kiezen en klaarmaken

Hoe kies je nu de beste asperges? Let ten eerste op de vorm: verse asperges hebben een mooie rechte stengel. Daarnaast moeten ook de puntjes stevig en onbeschadigd zijn. Bereiden doe je best zo snel mogelijk nadat je de asperges hebt gekocht. Bewaren in de koelkast kan een dag of twee, in een vochtige handdoek. Spoel de asperges even onder stromend koud water en schil ze van de top naar het uiteinde. Bij de witte asperges verwijder je ook best het vezelige uiteinde. Daarna zij ze klaar om er een van onze lekker makkelijke recepten mee te bereiden! Nog meer nuttige tips om je asperges klaar te maken vind je hier.

Met mes en vork of met de handen?

Wist je dat asperges zowat de enige groente is die je volgens de etiquette met je handen mag eten? Dat geldt uiteraard alleen als ze in hun geheel zijn klaargemaakt (gekookt, gestoomd, gebakken of gegrild). Hoe eet je ze met stijl? Pak ze tussen duim en wijsvinger bij het uiteinde beet, leg je hoofd in je nek en laat ze in je mond zakken. En dan: gewoon intens genieten bij elke hap!

Wist je dat asperges zowat de enige groente is die je volgens de etiquette met je handen mag eten?