Wil je een heerlijk Vlaamse klassieker op tafel toveren? Dan is een stoofpotje met varkenswangetjes een uitstekende keuze! Dit varkensvlees is lekker smeuïg en smelt op je tong. Past perfect bij handgesneden frietjes. Aan de slag!

LEKKERE VARKENSWANGETJES

Varkenswangetjes zijn – zoals de naam het zegt – afkomstig uit de kaakspieren van de wangen van het varken. Dit vlees kan je niet vergelijken met andere stukjes van het varken. Het bestaat immers vooral uit zenuwen en pezen, wat voor een smeuïg resultaat zorgt dat smelt op de tong. Geen enkel vlees is zo smaakvol en boterzacht!

Varkenswangetjes vind je meestal niet zomaar in de winkel, je bestelt ze best op voorhand. Een gemiddeld varkenswangetje weegt 100g per stuk. Vraag op voorhand aan de slager over hij de varkenswangetjes al kan ontvliezen, dat maakt het makkelijker tijdens de bereiding. Anders moet je ze zelf nog reinigen. Zorg er altijd dat je het vlees heel grondig proper maakt, want anders verliest het gerecht zijn lekkere smaak en bestaat de kans dat het taai wordt.

VARKENSWANGETJES OP GROOTMOEDERS WIJZE

Dit stukje varkensvlees wordt heerlijk mals als je het stooft. Daarom zijn varkenswangetjes ideaal om er een lekkere stoverij mee te bereiden.

Haal het vlees tijdig uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen voor je het bakt. Snijd de wangetjes doormidden en kruid met peper en zout. Bak het vlees in de pan met een klontje Solo. Schroei beide kanten mooi dicht.

Doe er daarna wat ui, spek en look bij en laat alles rustig stoven. Kruiden met peper en zout. Voeg daarna een kruidentuiltje en een bier naar keuze toe (een bruin abdijbier bijvoorbeeld) en laat een uur sudderen op laag vuurtje. Na een uur kan je wat groenten naar keuze toevoegen. Laat het geheel nog een half uur sudderen. Controleer regelmatig of het vlees al gaar is.

Om de saus in te dikken, voeg je een mix van bloem en boter toe. Er kan ook nog een scheutje room bij, maar dat hoeft niet. Dien de varkenswangen op met handgesneden frietjes en een fris slaatje.

Ontdek ook onze andere recepten met varkenswangetjes of kom alles te weten over andere mogelijke bereidingen met varkensvlees. Smakelijk!