use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes

Schrijf je in voor de Solo nieuwsbrief!

Inschrijven
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.
recipe image Duif met gratin dauphinois en druivensaus
Save
Saved
Recept bewaard unsaved

Duif met gratin dauphinois en druivensaus

Duif met gratin dauphinois en druivensaus

Een lekker recept van duif met gratin dauphinois en druivensaus. Zo zet je een lekker feestgerecht op tafel. Een bijzonder feestelijk gerecht voor Pasen!

Maak deze heerlijke duif met gratin dauphinois en druivensaus voor Pasen en je zet een feestelijk hoofdgerecht op tafel waarmee je iedereen verrast. Zo'n verrukkelijk gerecht van duif met een klassieke gratin dauphinois maak je helemaal zelf en met dit recept kan het niet mislukken!

Geef score

Has average rating

Total rating count

  • Voorbereiding
     
     
    30 min
  • Op tijd klaar
    2 uur 30 min
  • Porties
     
    4 porties

Ingrediënten
 

  • 40 g Solo margarine
  • 4 duiven
  • peper
  • zout
  • 5 wortelen
  • 3 ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 prei
  • 1 bosje kervel
  • 100 g ontvet spek
  • 500 ml bruine gevogeltefond
  • 1 scheutje cognac
  • 250 ml rode wijn
  • pitloze groene druiven
  • 300 ml room (20% vet)
  • 300 ml volle melk
  • 1 kg aardappelen (vastkokend)
  • nootmuskaat
  • 1 takje rozemarijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 blaadje verse laurier
  • 150 g geraspte Gruyère
  • extra nodig: braadpan, braadslede, puntzeef, ruime pan (inhoud ± 2 l), ovenschaal, garde, pureestamper

Voedingsrichtlijnen (per portie)

vrijwaring

Bereidingswijze
 

  1. Voor de duif: kruid de duif met peper en zout. Zet een pan op een matig vuur met een klontje Solo en kleur de duif aan beide kanten in een hete pan.
  2. Plaats de duif nog 20 minuten in een oven van 180 °C, met een klontje Solo op de rug in de oven. Haal de duif na de 20 minuten uit de oven en dek af met aluminiumfolie.
  3. Voor de saus: snijd de wortelen, de ajuinen en de look ongeschild in grove stukken. Verdeel de groenten in de braadslede. Plaats de braadslede zo’n 40 minuten in een oven van 180 °C.
  4. Zet de braadslede op een matig vuur en flambeer met een scheut cognac. Voeg daarna de 250 ml rode wijn en ½ liter gevogeltefond toe. Laat de groenten nog even inkoken.
  5. Plet de groenten vervolgens plat met een pureestamper om alle smaak eruit te halen. Giet de groenten dor de puntzeef en vang het vocht op in een pannetje. Laat het vocht goed inkoken en breng op smaak met peper en zout. Voeg de ontpitte en gepelde druiven toe aan de saus. Laat het geheel nog even kort inkoken en de saus is klaar.
  6. Voor de gratin dauphinois: giet 300 ml volle melk en 300 ml room in een kookpot. Voeg de rozemarijn, de look, de laurier en de tijm toe. Kruid het mengsel met peper, zout en nootmuskaat. Verwarm het mengsel op een zacht vuur.
  7. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in dunne plakjes van ongeveer 3 millimeter. Schik de aardappelschijfjes in de ovenschaal.
  8. Zeef het hete mengsel van melk en room. Giet het mengsel over de aardappelschijfjes tot ze onder het vocht staan. Werk af met een laagje geraspte gruyère. Zet de schaal 30 minuten in de oven (controleer altijd of het binnenste mooi gaar is met een vork of mesje).
  9. Dresseer je bord en eet smakelijk!

Wat voor score geef jij dit recept?

CloseButton

Log in om recepten te bewaren

Om recepten te kunnen bewaren moet u inloggen of als u nog geen account heef er een aanmaken.