Wafels bakken is vaak één groot feest. Zowel volwassenen als kinderen zijn er dol op. Wafels maken is één van de meest populaire activiteiten op verjaardagsfeestjes.

Die populariteit heeft de wafel vooral te danken aan zijn eenvoud. Want een wafel is ten slotte niets meer dan beslag dat gebakken wordt in een wafelijzer met een specifieke vorm en structuur. Maar net zoals bij andere desserts hangt het resultaat af van de juiste ingrediënten en een paar handige baktrucjes…

Soorten wafels

Wafels worden overal ter wereld gegeten, maar ze zijn vooral populair in België, Frankrijk, Nederland en Amerika. Er bestaan heel wat wafelvariaties, naargelang het type wafelijzer en recept dat je gebruikt.

In België alleen al bestaat er een grote hoeveelheid recepten. Wafels vind je bij ons in alle vormen, smaken, groottes en diktes. We sommen de bekendste even voor jou op.

  • Brusselse wafels: Het belangrijkste kenmerk is dat deze wafels met gist bereid worden. Door de gist komt koolzuurgas vrij in het deeg, waardoor de wafels luchtiger worden. Brusselse wafels zijn rechthoekig van vorm in tegenstelling tot hun Luikse tegenhanger, die eerder ovaal is. Ze worden meestal geserveerd met poedersuiker, slagroom of lekker vers fruit.
  • Luikse wafels: Deze wafel is rijker, zoeter en vaster dan de Brusselse wafel. De Luikse wafel is gebaseerd op het deeg dat gebruikt wordt om briochebrood te maken. Aan dat deeg worden stukjes parelsuiker toegevoegd die aan de buitenkant van de wafel karameliseren wanneer het deeg gebakken wordt.
  • Belgische wafels: Deze wafels zijn groter dan de standaard wafel en worden bereid met een lichter beslag. Ondanks zijn naam is de Belgische wafel in eigen land niet zo populair als zijn Luikse of Brusselse broertjes. De Belgische wafel wordt vaak afgewerkt met slagroom, suiker, fruit, choco, stroop of boter. Soms krijg je hem ook geserveerd met een bolletje vanille-ijs.

Hoe maak je wafels?

Wafelijzer, mixer, mengkom, weegschaal en maatbeker zijn onontbeerlijk om lekkere wafels te bakken. Als je dit in huis hebt, kan je meteen aan de slag.

De bereidingswijze is afhankelijk van de soort wafel die je wil maken. Bovendien bestaan er ook voor elke soort wafel nog eens verschillende recepten. Kies je favoriete wafel recept en volg zo nauwkeurig mogelijk de stappen. Respecteer verhoudingen zorgvuldig, hou je aan de baktijden en je zal zien: succes op je 'wafelenbak' gegarandeerd!