LASAGNE

Lasagne is zonder enige twijfel de best gekende ovenschotel uit de Italiaanse landenkeuken. Het gerecht is niet alleen terug te vinden op het menu van vele tavernes en bistro’s, ook in het schap van kant-en-klaar maaltijden, gekoeld en bevroren, zal je de lasagne systematisch terugvinden. Niet echt verwonderlijk als je weet dat de meeste mensen dit liefst klaar gemaakt aankopen. Onterecht, want een lasagne kan je heel eenvoudig zelf klaarmaken. En wees nu eerlijk, niets kan de smaak van een verse ovenschotel verslaan, toch?

De traditionele lasagne is afkomstig uit Midden-Italië en wordt bereid met pastabladeren van ongeveer 15 bij 20 cm. Hoewel ook Noord en Zuid-Italië de term lasagne kennen, kan de betekenis sterk verschillen. In sommige streken wordt dit gebruikt om smalle stroken pasta aan te duiden, terwijl een Toscaanse lasagne niet met pastabladeren wordt bereid, maar wel met kastanjemeel. Deze laatste wordt soms ook de lasagne bastarde genoemd.

Weetje: De lasagne is een onvervalste Italiaanse klassieker. Toch is de naam niet afkomstig uit het Latijn, maar wel van het Griekse woord “lasanon”. Dit betekent zoveel als “platte koek”.

EEN OVERHEERLIJKE LASAGNE BEREIDEN

Zoals gezegd is het bereiden van een lekkere lasagne alles behalve moeilijk. Alles wat je hiervoor nodig hebt, zijn 4 pastabladen en de juiste ingrediënten om de verschillende lagen te maken. Bij een traditionele lasagne bolognaise worden deze lagen gevormd met:

  • Tomatensaus
  • Béchamelsaus
  • Gehakt
  • Kaas

Zoals je ziet zijn deze ingrediënten niet enkel eenvoudig, maar ook heel goedkoop. Een lasagne is dan ook een heerlijke ovenschotel, die heel budgetvriendelijk kan worden bereid.

Wie graag eens varieert, kan trouwens ook heel eenvoudig een vegetarische lasagne of een vislasagne maken. Met een lasagne op basis van zalm en spinazie gooi je gegarandeerd hoge ogen bij je tafelgenoten.