Wie is er niet dol op zelfgebakken koekjes? Die smaken toch altijd nét dat ietsje lekkerder dan de koekjes die je in de winkel koopt, niet? Tenminste, als je deze eenvoudige basisregels volgt.

Wil je graag meteen aan de slag met één van de allerpopulairste koekjes? Bekijk dan de interactieve workshops met Wim Ballieuen leer stap voor stap hoe je de échte Amerikaanse chocolate chip cookies zelf bakt.

BASISREGELS KOEKJES MAKEN

 1. Lees het koekjes recept aandachtig voor je begint
  Zorg er voor dat je alle ingrediënten in huis hebt en dat je perfect begrijpt welke stappen je moet volgen om die heerlijke koekjes te bakken. Recepten zijn er in overvloed. Maar ze hebben allemaal één ding gemeen: je moet ze strikt volgen.
  Koekjes bakken vereist precisie en zorg. Wees dus gerust perfectionistisch. In tegenstelling tot soep of stoofpotjes, kan je hier moeilijk improviseren met ingrediënten. En concentreer je maar op één ding: koekjes bakken. Afleiding leidt tot mislukking, dus laat die telefoon maar even rinkelen.
 2. Gebruik het juiste keukengerei
  Verzamel alle kommen, pannen en ander benodigd keukenmateriaal voor je van start gaat. Ga na of je de juiste maatbekers en -lepels in huis hebt. Zo ben je perfect voorbereid om eraan te beginnen.
 3. Gebruik de juiste pannen en potten
  De meeste koekjes recepten zijn zorgvuldig samengesteld. Gebruik daarom precies het type pan of pot zoals in het recept wordt beschreven. Een grotere of kleinere pot gebruiken kan de baktemperatuur of -tijd veranderen. Grotere kookpotten vereisen een sterkere verhitting terwijl kleinere potten minder hitte vragen.
 4. Gebruik kwaliteitsvolle ingrediënten en verzamel ze allemaal voor je begint
  Niemand kan koekjes bakken van topkwaliteit met minderwaardige ingrediënten. Zorg er dus voor dat je ingrediënten vers zijn. Als je koekjes recept aangeeft dat een ingrediënt op kamertemperatuur moet zijn, haal het dan minstens een half uur voor je aan de bereiding begint uit de koelkast.
  Controleer de versheidsdatum van bakpoeder of bloem. Zorg ervoor dat je bakpoeder toevoegt aan de bloem vooraleer je vochtige ingrediënten toevoegt. Zo wordt alles mooi verdeeld en ontstaan er geen grote luchtgaten in je koekjes.
 5. Meet de ingrediënten nauwkeurig af
  Dit is een must! Volg het recept strikt. Afwijken van het recept, koekjes bakken uit de losse pols of improviseren zijn de belangrijkste oorzaken van mislukte koekjes. Weeg of meet dus elk ingrediënt nauwkeurig en zet alles klaar op je werkblad voor je aan het koekjesdeeg begint.

BEKENDE KOEKJES RECEPTEN

Zoals we al zeiden: koekjes recepten zijn er in overvloed. Hieronder vind je alvast een aantal van de bekendste:

 • Zandkoekjes:zandkoekjes bakken is een leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Ze zijn niet alleen dol op het kneden en het bakken, ook koekjes versieren is een feest. Hoe gekker, hoe prettiger!
 • Kaaskoekjes: Deze koekjes zijn uitermate geschikt om als aperitiefhapje te serveren bij een glaasje Champagne of Cava. Je kan er zelfs een lekker dipsausje bij serveren om de smaak nog wat kracht bij te zetten.
 • Marokkaanse koekjes: Ben je verlekkerd op rozijnen, dadels, honing, kaneel of saffraan? Dan zijn Marokkaanse koekjes allicht iets voor jou. Bovendien gaat het in veel gevallen om vezelrijke en relatief gezonde koekjes. Lekker en goed voor je lichaam, dus. Twee vliegen in één klap!
 • Chocoladekoekjes: De lievelingskoekjes van veel mensen? Inderdaad: koekjes met chocolade. Heerlijk na een maaltijd of als vieruurtje bij de koffie. En dat niet alleen volwassenen hier dol op zijn maar ook kinderen, hoeven we je niet te vertellen. Kortom: gegarandeerd een schot in de roos.
 • Chocolate chip cookies: je kent ze vast wel, die heerlijk knapperige koekjes met stukjes chocolade erin. Wist je dat je deze Amerikaanse variant van onze 'klassieke' chocoladekoekjes ook heel makkelijk thuis kan bakken? Kijk even naar de 3 interactieve workshops met Wim Ballieu en ga er zelf mee aan de slag!
 • Amaretti koekjes: Deze zijn misschien minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Amaretti koekjes zijn kleine Italiaanse koekjes die licht knapperig zijn aan de buitenkant en zacht vanbinnen. Ze hebben een overheerlijke amandelsmaak. Deze koekjes worden ook wel eens bitterkoekjes genoemd. Zalig lekker bij een sterk kopje espresso of een glaasje Vin Santo, een zoete Italiaanse wijn.